Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Diákoknak jár táppénz?

Diákoknak jár táppénz?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Munkavégzés közben megsérültem, baleseti jegyzőkönyvet felvettük.

A diákszövetkezetet megkerestem a kérdésemmel, válasz nem érkezett, pedig még ünnepek előtt kérdeztem, kórházban felvettek táppénzre. Mai napon mentem hogy levegyék a kötést, és azt hittem, hogy ját nekem táppénz, mivel interneten utánanéztem és több helyen is ezt írták. Mit tegyek?

2016. márc. 29. 17:14
 1/4 anonim ***** válasza:
78%

Akkor jár táppénz, ha biztosítással járó jogviszonnyal rendelkeztél, fizetted a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. Iskolaszövetkezeti munkaviszonyban ilyesmi nincs.

Sőt, iskolaszövetkezetnél többnyire fix beosztásod sincs, órabért kapsz, tehát logikailag nem tudsz táppénzt és betegszabadságot igényelni, hiszen annyi történt, hogy ezeken a napokon éppen nem dolgoztál. Sajnos az ilyen munkaviszony ezzel jár.

Ha viszont rendes munkaviszonyod van, akkor viszont teljesen mindegy, hogy diák vagy-e.

2016. márc. 29. 19:28
 2/4 anonim ***** válasza:

A táppénzre jogosultság nem azon múlik, hogy diák vagy vagy sem.

Táppénzre az a BIZTOSÍTOTT jogosult, aki a biztosítási jogviszony fennállása alatt válik keresőképtelenné, és a tb. ellátásairól szóló törvényben meghatározott mértékű egészségbiztosítási járulék fizetésére köteles.

BIZTOSÍTOTT-nak számít többek között az, aki munkaviszonyban áll.

Ha biztosan tudni akarod, hogy jár-e táppénz, akkor az orvosi igazolást másold le, az eredeti példányát pedig postán add fel a lakóhelyed szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárnak, és egy külön lapon jelezd, hogy melyik cégnél történt a baleset (cég neve, címe, egyéb azonosítói, amit tudsz róla). Akár a baleseti jegyzőkönyv másolatát is csatolhatod hozzá.

A beküldött cuccos alapján az egészségpénztár hivatalból megkeresi a céget, és felhívja, hogy nyilatkozzon, igazoljon bizonyos dolgokat. Ha nem jár táppénz (valami oknál fogva), akkor kapsz róla egy elutasító határozatot, amiben megindokolják, hogy miért. Ha jár, akkor pedig idővel utalják majd a táppénzed...

2016. márc. 30. 06:02
 3/4 anonim ***** válasza:

Biztos, hogy nem jár táppénz iskolaszövetkezeti munkaviszonyra, amire nem fizetsz járulékot. Persze lehet küldözgetni a táppénzes papírokat, baja nem lesz belőle senkinek, de azért azt mindenki meg tudja mondani magáról, milyen jogviszonyban van, fizeti-e a járulékokat vagy sem.

"BIZTOSÍTOTT-nak számít többek között az, aki munkaviszonyban áll."

Ez azért elég nagyvonalú kijelentés, hiszen az iskolaszövetkezetnél is munkaviszonyban áll a dolgozó, csak a Tbj. szerint nem minősül biztosítottnak, ha nappali jogviszonya van [5. § (1) b)]. Ilyenkor ez látszik is abból, hogy nem vonnak a bérből semmilyen járulékot.

2016. márc. 30. 09:12
 4/4 anonim ***** válasza:

De benne volt ez is:

"Táppénzre az a BIZTOSÍTOTT jogosult, aki a biztosítási jogviszony fennállása alatt válik keresőképtelenné, és a tb. ellátásairól szóló törvényben meghatározott mértékű egészségbiztosítási járulék fizetésére köteles."

Ezek szerint az iskolaszövetkezeti tag nem köteles eb. járulék fizetésére, tehát hiába van munkaviszonya, nem jár táppénz.

2016. márc. 31. 04:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!