Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A kollégám több fizetést kap...

A kollégám több fizetést kap mint én, tehetek ellene valamit? Ugyanazt a munkát végezzük, ugyanannyi órában. Van erre valamilyen jogszabály ami megvéd?

Figyelt kérdés
Valójában szerződés szerint nekem többet kellene kapnom, mivel a végzettségem is megvan a munkához, míg kollégámnak nincs. Ráadásul én végigdolgoztam a hónapot, ő nem volt pár napot, mégis ő kapott több pénzt. Mikor megkérdeztem a főnököm, nem kaptam érdemleges választ, csak hogy ez van... Úgy gondolom ezzel sérti az egyenlő bérezés elvét.. sőt. De bizonytalan vagyok.
2016. márc. 1. 20:48
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Mint írtam SZERZŐDÉS szerint nekem kellene többet kapnom, a szakmám is csak nekem van meg róla. Egyszerre kezdtünk, egyikünknek sem volt előtte ebben a munkakörben tapasztalata, korban sem lehet, mert 2 év van közöttünk. Egyébként jóban vagyunk, és ő mondta el. Egyenlő bérezés elvét ilyen módon szerintem érvényesíteni kellene. Megkérdeztem a főnökömet, de nagyjából azt mondta fogjam be...
2016. márc. 2. 08:33
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha szerződés szerint többet kéne kapnod, akkor miért nem követeled a hiányzó pénzt?

De nem is értem. Honnan tudod, mi van az ő szerződésében?

2016. márc. 2. 10:02
 13/19 anonim ***** válasza:
55%
Mi a fene az az "egyenlő bérezés elve"???
2016. márc. 2. 10:42
 14/19 anonim ***** válasza:
79%
A Szerződésben ha neki szerepel több alapbér, akkor szerződés szerint NEKI KELL TÖBBET KAPNIA. Ez van, mindenki annyit kap, amennyit a bértágyaláson kialkud és amennyi bért elfogad. Sokat nem tudsz tenni az ügy érdekében.
2016. márc. 2. 13:16
 15/19 anonim ***** válasza:
16%

Ez hihetetlen, hogy mennyi funkcionális analfabéta van.

A 4. által belinkelt cikk pontosan leírja, hogy mely esetekben sérülhet az egyenlő bérezés elve, szóval senki ne akarja bemagyarázni, hogy nincs ilyen! És a 4. áll 17%-on, szánalmas...

2016. márc. 2. 18:21
 16/19 anonim ***** válasza:
36%

#15-ös: funkcionális értelmezés oktatás következik. Kezdem két idézettel:

"A közvetlen hátrányos megkülönböztetés megvalósulásánál a következő tulajdonságok vizsgálandók meg: a nem, a faji hovatartozás, a bőrszín, a nemzetiség, a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozás, az anyanyelv, a fogyatékosság, az egészségi állapot, a vallási vagy világnézeti meggyőződés, a politikai vagy más vélemény, a családi állapot, az anyaság (terhesség) vagy apaság, a szexuális irányultság, a nemi identitás, az életkor, a társadalmi származás, a vagyoni helyzet, a foglalkoztatási jogviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartama, az érdekképviselethez való tartozás, egyéb helyzet, tulajdonság vagy jellemző (Ebktv. 8. §)."

ÉS

"Az Mt. a korábbi szabályozással ellentétben nem mondja ki kifejezetten az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét (ez az Alaptörvényből is hiányzik),"

ÉS

"A munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerő-piaci viszonyokat kell figyelembe venni."

Tehát NINCS olyan, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér. (Második idézet.) Olyan van, hogy vannak tulajdonságok, amik alapján nem szabad különbséget tenni. (Lásd első idézet.)

És fel van sorolva jópár dolog (lásd hármas idézet) amit "különösen" figyelembe kell venni. Eleve fel van sorolva vagy 10 dolog, amiben pl. a munkaerőpiaci körülmények is benne vannak, tehát tökéletesen megállja a helyét, hogy igen, az állásinterjún kért, kialkudott összeget kapja meg. De ez a lista nem kizáró jellegű, hanem csak meghatározza a "különösen" figyelembe vehető dolgokat, ezeken kívül még kismillió oka lehet a dolognak.

Hogy a kérdező egyedül a végzettsége alapján kér több pénzt, az eléggé vicces/szánalmas. Lehet, hogy a másik ember sokkal gyorsabban, jobban, önállóbban, megbízhatóbban, szorgalmasabban dolgozik.

2016. márc. 2. 21:59
 17/19 A kérdező kommentje:
Látszik, hogy senki sem olvasta el rendesen amit írtam. Egyébként a főnök sosincs bent, hogy ha még a másik jobb lenne nálam azt egyáltalán látná... Kerestem valami jogi kiutat amivel rá tudok ijeszteni, mert mint már 2x leírtam szerződésünk szerint NEKEM kellene többet kapnom... (ezt meg kollégámtól tudom mert megmutatta, elmondta,mint mondtam jóban vagyunk) Én csak igazságot szerettem volna, látom semmi értelme. Köszönöm!
2016. márc. 3. 07:39
 18/19 anonim ***** válasza:
43%
Nem barátom. Te hülyeséget beszélsz.
2016. márc. 3. 08:13
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Na most ezt nem értem.

TE kapsz kevesebbet, mint amennyi a TE szerződésedben le van írva? Vagy Ő kap többet, mint amennyi az ÖVÉBEN?

Előbbi probléma, mert az neked jár, ami a szerződésedben le van írva. Utóbbi viszont nem a te ügyed, nincs hozzá közöd.

2016. márc. 3. 09:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!