Külföldi munka. Szerintettek ez átverés?
Holandiába mennék dolgozni 3 haveromal és a szerződést azt el küldték csak holnap vissza kel küldeni + 15 ezer forintott hogy tovább intézék a ki uttat
közvetitő csinálja ezt a egészet azt monta kb 250 ezret forintott tudunk féreteni és abból még le jön a 80 ezer forint hogy ki juttatak minket
át vittem a szomszéd hoz és azt mondta hogy ez szerintem csak ki akkar miket használni, szerintettek is???
Holandiában raktáros munkára jelenkeztunk
azt nem mondták hogy holandiában merre leszünk hová megyunk
a cég neve az:Universal Consulting s.r.o.
aki tud erről valamit azt legyen szives szólni
vasárnap 4 kor mennénk ki
Akkor tisztázzunk valamit:
118/2001. (VI. 30.) Korm. rendelet. 10. § (3):
A magán-munkaközvetítő a tevékenységéért a munkát keresővel szemben díjat, költséget nem számolhat fel.
ÁTVERÉS!
De ha nekem nem hiszel, menjetek nyugodtan, aztán majd úgy jártok, mint az a degenerált pitsa, aki ma írt a munkahelyi terror blogra. Ő Ausztriában szopta meg a bálna méteres f.aszát.
11-es ha elolvasod részletesen a kérdést, akkor már nem állja meg a helyét a hivatkozott jogszabály. A gyakorlatban is ez így működik.
Onnantól nem álláskereső, az akinek névre szól szerződése van. Vagy ajánlanak neki "mondvacsinált" gyorstalpalós tanfolyamot, amit elvégezve álláshoz juthat, és a tanfolyam díjába építik be a költségüket.
Azt, hogy emellé neki milyen költségeket kell befizetni, arra már nem vonatkozik a hivatkozott jogszabály, csak ha aláíratlan maradna a szerződése és úgy kérnék a pénzt.
De ez a gyakorlatban nem így működik, csak aláírt szerződés esetén kell fizetni.
Én is így mentem ki anno, nem volt gond, ma már én is toborzok embereket.
Viszont mivel többek között Hollandiában is sokat jártam az elmúlt években, két dolgon megakadt a szemem.
1. Nm írtad, mennyi lenne az alap fizu és miylen költséget kellen fizetnetek.
Az említett megtakarítási összeg, kb (700 euró), ott reális lenne, ha van biztosítva ingyen szállás, /és vagy étkezés.
80 ezer egy kb egyszeri ügynökségi költségtérítést szokott takarni, de akkor ott már ingyen ki és hazautazást biztosítanak, és 6 hónap után visszajár a 80 ezer fele is.
2. A cég s.r.o, ami nem holland, hanem szlovák Kft.
Onnantól kezdve, a szlovák joggal kéne tisztába lenni, hogy jogvita esetén, hova tudsz fordulni.
Így célszerűbb lenne, vagy hazai munkaerő közvetítőt keresned, vagy kint magad próbálkozz.
A holland egy "korcs", angol-német mix nyelv, így viszonylag jól meg tudod magad értetni mindkét nyelven. (Volt holland főnököm is több éven át).
Ez nem kifogás hogy telefonról írtam, 4-5 alkalommal holandiát vagy Holandiát írni nem azért van mert "bocsi telóról írtam" már ne is haragudjál barátom de ezt nem veszem be.
Én is telefonról írok, és az a véleményem hogy aki nem tudja helyesen leírni Hollandiát, az ne is akarjon odamenni
Lehet, hogy csűrés-csavarásnak tűnik, viszont a gyakorlatban ez így működik a legálisan működő (értsd: kötelező letéti összeggel és munkaerő közvetítői regisztrációs számmal rendelkező) cégeknél.
Ezt csak úgy, mint együttműködő partnerük tudom megerősíteni, mindamellett hogy 20-on éve működő cégekről beszélünk hazai vonatkozásban, egy felosztott piacon, ahova belépni nem egyszerű épp amiatt, mert már évtizedek óta pozitív referenciával rendelkező cégek vannak jelen, sokszor egymásból kinőve, vagy épp kiválva.
Illetve akként is, hogy egy cégtől -korábbi munkáltatóm, nemzetközi cég- van nekem is konkrét ajánlatom, de mivel ismerem a hazai jogszabályokat nem kívánok ebbe invesztálni ennyit egy cég miatt, illetve maga a piac is eléggé zárt kör . A szerződés tartalmazza x összeg x pozícióra, a 3 hónap próbaidő letelte után. Tehát sem költségtérítés, sem olyan jutalék nincs meghatározva, ami biztosítaná, hogy minden esetben fizet a megbízó. Az, hogy Te hogyan szelektálod őket, nyilván a Te döntésed, de ha szűrő nélkül csak a jutalékra hajtanál, könnyen lenne csőd a vége, mivel a megbízó csak akkor fizet utólag egyszeri fix összeget,-függetlenül attól neked mennyi költséged volt a jelentkezővel - ha olyan embert közvetítettél ki, aki meg is felel, és minimum 3 hónapig meg is felel.
Szintén gyakorlati eset: korábbi interjú során, kiderült pl. az említett 20 éves cég esetében, hogy nem egy olyan "szerencsevadász" volt már náluk, akinek gyakorlatilag jól jött az "ingyen kiutaztatás"(mivel nem kértek pénzt tőle a közvetítésért) épp Hollandiába, majd az első Coffe Shop után nyoma is veszett, csak egy sms-t küldött,hogy jól érzi magát...
Ugyanakkor a hazai jogszabály nem feltételen fog sokat érni egy más országbeli céggel szemben, mivel rá az ottani jogszabályok vonatkoznak. Hasonló estben egy angol ltd-vel többször ekkora összegnél sem érte meg pereskedni a jogvitában, mert a jogharmonizáció hiányában a nemzetközi jogász és annak díjai többe lettek volna, mint hagyni veszni azt a pár száz ezret.
Német GMBH-el, volt akinek 3 millióért nem érte meg jogvitába kezdeni, hivatkozva a hazai jogszabályokra sem.
80 ezernél ez szerintem még inkább kevésbé indokolt.
Így az egészből csak annyit akarok kihozni, hogy alapjába véve nem minden munkaerő közvetítő csaló, aki pénzt kér, szerződés aláírást követően ( nem előtte) és részben, vagy teljes egészében olyan szolgáltatást nyújt, amelynek a költségei alapból a munkakeresőt illetné(pl. kiutazás és társai).
Itthon meg nem apróhirdetésre jelentkezve lehet ezeket a cégeket megtalálni, hanem leinformálható módon.
Nemzetközi céggel meg csak akkor kössön szerződést, ha ismeri is a releváns jogorvoslati lehetőségeit az adott országban. Nyilván ebből adódóan a hazai jogszabályok, a magyar közvetítőkre vonatkoztatva lehetnek érvényesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!