Hogyan tudnék elhelyezkedni pályakezdő közgazdászként?
Nincs szakmai tapasztalatom, a meghirdetett állások 95%-ánál meg 1-3 éves szakmai tapasztalatot kérnek. A maradék 5% meg olyan állás, amit nem szívesen végeznék, és ez nem azt jelenti, hogy válogatós lennék, egyszerűen, ha már 5 évet jártam egyetemre, nem recepciós/adminisztrátor szeretnék lenni.
Mit javasolnátok? Ismeretségem nincs sajnos, vidékről jöttem fel megyeszékhelyre. Bérigényem sem egetverő, nettó 130 bőven megfelelne, csak találnék már valamit.
"Nincs szakmai tapasztalatom"
Ez mindennek a kulcsa. Nagyon fontos, hogy az egyetem alatt ne csak a tanulásra koncentrálj, hanem szakmai tapasztalatot is szerezz. Legyél gyakornok, dolgozd be magad az adott cégnél és ha jó helyen vagy, ajánlanak főállást. Nem akarlak megbántani, de hiába tanultál Msc-n plusz két évet, sokkal jobban jártál volna ha ez idő alatt részben vagy egészben a munka világára koncentrálsz. Utólag már mind1.
A szakod elvileg használható, ha tényleg érdekel és nem muszájból tanultad, illetve emellett tudsz angolul.
Az imént felsorolt 4 cég esetében pont nagy eséllyel indulsz pályakezdőként is, ha a fentieket teljesíted. Az interjú nem 5-6 körös, illetve ha mégis akad ott egy ismerősöd és beajánl, talán még 3-4 sem. Ráadásul nem 1-2 embert szoktak felvenni egyszerre (kb szeptembertől) hanem 20-50-et, vagy még többet. Szóval megéri próbálkozni, ha tudod mire vállalkozol...
Csak olyan munkát vállalj, ami a szakmádhoz kapcsolódik. A recepciós/adminisztrátor munkakörnek semmi értelme, pályaelhagyó leszel. Persze, lehet szerencséd és míg recepciósként dolgozol nyílhat egy könyvelő pozíció amire lecsaphatsz.
A kezdő bérigényed - attól függően hová pályáztál - lehet hogy túl magas. Multinál szoktak ennyit kapni a kezdő pénzügyesek. Kisebb cégnél sajnos nincsenek csodák, 90-100 ezertől nem érdemes többet kérni. Ilyenkor ezt befektetésként kell felfogni, és meg kell érteni, hogy lesz 2-3 év, amikor kezdőként rengeteget tanulsz, de nem fizetnek rendesen. Utána ez változni fog.
Szerintem is csak Bp-n van esélyed, nagyobb cégeknél.
Én pénzügy-számvitel bsc-vel másfél hónap alatt találtam munkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!