A munkáltatómnak köteles vagyok beszámolni a főálláson kívüli tevékenységről, akkor is, ha annak nincs köze a munkámhoz?
Minden évben ki kell tölteni egy nyilatkozatot, és akinek van főálláson kívüli tevékenysége, az csak akkor végezheti, ha a felettes erre engedélyt ad.
Persze csak akkor szokott ez kérdés lenni, mármint az engedélyezés, ha a két tevékenység összefügg.
De pl. egy feső cégnél tevékenykedő szobafestő köteles beszámolni arról, ha hétvégente pincérkedik?
Ha egyszerűen beikszeli, hogy nincs ilyen tevékenysége, lehet abból baj?
Van valahogy szabályozva, hogy a munkáltatónak köze van ahhoz, hogy az ember mit csinál szabadidejében?
A közalkalmazott a munkaidejét nem érintő további munkavégzésre irányuló jogviszony létesítését - a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, továbbá a közérdekű önkéntes tevékenység kivételével - köteles a munkáltatónak előzetesen írásban bejelenteni, amely összeférhetetlenség esetén a további jogviszony létesítését írásban megtiltja.
A munkáltató kikötheti, hogy a munkavállaló egyéb munkavégvését be kell jelentse, és korlátozhatja azt.
Nem vagyok közalkalmazott, ez egy multi.
És azt nem is írtam, hogy hozzátartozókról is kell nyilatkozni.
Igen, a munkáltató kikötheti a bejelentési kötelezettséget (nem csak közalkalmazottnál). Az nincs szabályozva, hogy a munkáltatónak köze lenne, mit csinál a beosztott a magánidejében, de az pl igen, hogy 2 munkavégzés között a dolgozó pihenőideje 11 óra, de min. 9 óra kell, hogy legyen.
Meg aztán sok munkahelyen pl. azt is beleveszik a szerződésbe, hogy a dolgozónak kötelessége munkára alkalmas állapotban megjelennie.
Ha pl. Te du 5-kor végzel a munkahelyeden és este 10-re elmész másodállásban egy bárba kidobónak, hajnali 4-5-ig, akkor jó eséllyel nem fogsz munkára alkalmas állapotban megjelenni reggel 8-kor (főleg, ha egész héten csinálod) Hát ezért...
még mielőtt nekem rontanátok, ez csak a hivatalos álláspont - tudom, hogy sok munkáltató abban az 1 munkakörben is kihajtja a dolgozó belét, meg éjfélkor végez és reggel 6-kor már nyisson, stb.
Szóval a fentebb leírtak nem az én álláspontomat tükrözik :-) hanem a hivatalos verzió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!