Multinacionális cégnél, aki dolgozott már gyakornokként, meg tudná mondani, hogy milyen felmondási idő tartozik az ilyen típusú szerződéshez?
A multi meg a gyakornok nem jogi fogalom. Ha munkaszerződésed van, akkor az abban leírtakat kell figyelembe venni, illetve a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat.
Alapesetben 30 nap a felmondási idő munkavállalói rendes felmondás esetén. Ha a szerződésben ennél rövidebb idő van kikötve, akkor annyi.
Próbaidő tartama alatt a felek indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmondhatnak. Próbaidő maximuma 3 hónap, ez a szerződésben van kikötve. Ha nincs kikötve, nincs próbaidő sem.
"Én úgy hallottam, hogy akik multiknál vannak gyakornokként, azok nem is a multival állnak hivatalosan szerződésben, hanem egy iskolaszövetkezettel"
Ezt meg annak kéne tudnia, aki a szerződést kötötte.
Iskolaszövetkezeti szerződések többségében nem igazán fontos a felmondás ténye, mivel munkavégzési kötelezettség sincs. Ugyanis az úgy néznek ki, hogy akkor dolgozol, amikor épp a cég fizetni akar, egyébként meg éhen is halhatsz. Tehát bármikor mondhatod, hogy nem mész többet, a szerződést nem is kell felmondani.
"a gyakornoki munka feltétele ugyebár a nappali tagozatos hallgatói jogviszony"
Ez nem igaz. Lehet iskolaszövetkezeten keresztül csinálni, de az csak egy lehetőség. Sokszor a gyakornok nem is feltétlenül azt jelenti, hogy még nincs végzettsége, hanem pl. pályakezdő.
voltam gyakornoki pozícióban 8órába minimálra bejelentve szerződéssel mindennel együtt,mert pont 3hónapra kerestek multihoz dolgozót(pü-i terület),főiskolai tanulmányok mellett,volt gyakorlatos félév,írtam a multinak és felajánlották,h mehetek!
3.válaszoló voltam
Két egymás utáni nyáron dolgoztam 2 különböző multinál kb. 3-3 hónapot. Úgy volt, ahogy te is írtad: diákszövetkezeten keresztül. Nem igazán van felmondási idő, én jófejségből szóltam kb egy héttel előre, hogy x napon jövök utoljára és ennyi. Persze nagyjából lebeszéltük előre, hogy nyár végéig leszek.
Egyébként egy jelenléti íven vezettem, hogy mikor voltam ott, amit a felelős aztán mindig aláírt. Ez alapján utalták a fizetést is a szövetkezettől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!