Anyukámat elengedték a munkahelyéről. Lehet a munkáltatót perelni?
Óvónő volt egy óvodában. Próbaidőn. Ment minden rendben, amikor is elé tolták a munkaköri leírást, hogy írja alá. Viszont a munkaköri leírásban benne volt, hogy a munkaidején kívül neki kellett volna utaztatni vagy 30 fekete gyereket minden nap kétszer. És egyúttal kötelezték is volna arra, hogy busszal járjon be emiatt dolgozni, holott ő nem akart busszal járni.
Mondta anyukám, hogy ő ezt azért átolvasná. Figyelmeztette a vezető óvónő, hogy ha nem írja alá, akkor elengedi. Ezt követően 2 napot volt szabadságon, tegnap ment vissza, mire közölte vele reggel az óvodavezető, hogy elengedte.
Tudom, hogy a próbaidő miatt gázos, meg azt is hogy ügyvédhez kell fordulni, de mégis mit mondtok erre?
Selejt vagyok.. :D :D
Mégis jobban tudom, hogy semmi esélyetek. Jobban tudom, hogy lehet kijátszani az igazságtalanságot.
Ezt el is árulom.
Majd fix tényeket mondok.
Tudod mit?
Egyértelmű karma! :)
Hidd el rád fog férni ez a csapás, hátha lejjebb adsz abból a hatalmas egodból.
" a munkaidején kívül nem szabhatja meg a munkáltató, hogy mit csináljon, azt meg szerintem pláne nem, hogy mivel jár be dolgozni."
Az elsőnél teljesen igazad van. Nem szabhatja meg. Tehát ha alá is írta volna ezt a szerződést, a szerződésnek ez a része semmisnek nyilvánulna. Ha egy szerződésben a törvénnyel, szabályokkal ellentétes dolog van lefektetve, az a törvény erejénél fogja jogellenes, tehát érvénytelen. Legalábbis a fenti esetben akkor nem lett volna jogi vita, ha túlóraként kifizetik neki ezt a napi kétszeri dolgot. Elvállalta, teljesítette, fizetős.
A másik dologban is igazad van. Nem szabhatja meg, hogy mivel járjon dolgozni, de ha mondjuk elvállalja, és buszoztatni kell naponta kétszer a gyerekeket, akkor annak teljes költségét is a munkáltatónak kell állnia. Ez nem a tipikus munkába járás, aminek 86 %-át köteles fizetni a munkáltató, hanem a munkakörhöz kapcsolódó, a cég érdekében felmerült kiadás, amelyet a cég 100 %-ban köteles téríteni.
A fentiektől függetlenül az tény, hogy a munkáltatónak valószínűleg nem felelt meg az Anyukád az adott feladatra, ezért még próbaidő alatt, indoklás nélkül megszüntette a jogviszonyát, ami teljesen szabályos.
Az más dolog, hogy az igazságérzetünket bántja, de attól még törvényes az eljárás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!