Ha valaki a munkaadóját fel akarja jelenteni a munkajogi szabályok megsértése miatt (részletek alább) annak mi a menete?
"Nehezen képzelem el, hogy a bérszámfejtés ennyire idióta, hogy nem veszik észre a munkavállaló nem volt szabadságon."
Ez úgy szokott menni, hogy valamelyik főnök aláírja a munkavállaló helyett. Nyilván nem hagyják, hogy feltűnjön, hogy valaki nem veszi ki a szabadságát. Szóval itt ez egy okirathamisítási ügy, amit viszont nehéz lesz bizonyítani.
Azért nem minden működik papírforma szerint.
32 éves vagyok, most kezdtem pénzügyi területen dolgozni, és most találkoztam először "szabadságengedély" kis könyvvel.
Pedig az utóbbi 12 évben is bejelentve dolgoztam, csak vendéglátásban.
Ott ez van, amit a kérdező ír. 14-16 óra munka, havi 15-20 napban, de papíron minden szabályszerű. Jelenléti ívet 1 hónapban 1x aláíratják (jobb esetben, van, ahol nem találkoztam vele), a bérpapíron szerepel a kiadott szabadság, a túlóra sehol. Szóval a valóság teljesen eltér a papíron rögzített dolgoktól.
Így nem lehet bizonyítani semmit.
Ha ez nem tettszik a barátodnak, miért volt ott másfél évet? Ezek szerint ő is belement.
Kezdjük ott, hogy a "jelenléti ív" kötelező aláírását egyetlen törvény sem írja elő. Sok cégnél nincs is ilyen szokás. Nálunk sem.
Bérelszámolási lapot azért kötelező adni, hogy a munkavállaló tudja ellenőrizni az elszámolás helyességét, és még időben tudja jelezni, ha valami szerinte nem stimmel rajta. Ha valaki 1,5 évig elnézi, hogy ott van a szabadság rajta, mintha kivette volna, de soha nem szól érte, akkor az a "belement" a buliba sztori. Ha bármivel tudja bizonyítani, hogy szólt érte, akár többször is, de a munkáltató nem reagált rá érdemben, akkor akár azonnali hatályú felmondásra is jogot formálhat a dolgozó, vagy helyette/előtte panasszal élhet a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőségen.
Feljelenteni ott "szokás" a munkáltatót, mivel az a felettes szerv munkaügyi vitáknál.
Bizonyítéknak bármi jó, ami a dolgozó állítását igazolja. Ha ilyen nincs, akkor más dolgozók tanúvallomása is megfelelő.
A tanúvallomás nem választás kérdése, ha a hatóság beidézi a panaszos által megjelölt tanút, akkor az köteles annak eleget tenni. De többnyire ez úgy történik, hogy az ellenőrök megszállják a munkáltatót. Ilyen esetben is vesznek fel dolgozók által megtett vallomásokat. Ott sem fogják megkérdezni, hogy akarja vagy sem. Kötelező!
Lehet névtelenséget kérni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!