Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha egy cég 1 éves szerződést...

Ha egy cég 1 éves szerződést irat alá velem, kirúghat?

Figyelt kérdés

Pl azért, mert nagyon rossz munkaerő vagyok. Viszont ha én lépnék ki, akkor kötbért kell fizetnem, meg egyéb járulékokkal együtt kb 600e Ft-ot.

De ha a cég rúg ki, akkor is kell fizetnem?

2015. nov. 25. 08:49
 1/6 bithorlo ***** válasza:
100%
A munkáltató határozott idejű szerződésnél a szerződés lejárta előtt csak nagyon nyomós indokkal mondhat fel. Ezt a 2012. évi Munka Törvénykönyve pontosan meghatározza. Ebben az esetben neked csak akkor kell fizetned, ha szándékos károkozás az ok, egyébként nem.
2015. nov. 25. 09:19
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

El kell olvasni a szerződést!

Határozott idejű szerződés csak korlátozottan mondható fel, és nincs túl sok indok arra, hogy ne kelljen fizetni. Ha te mondasz fel, általában te fizetsz, ha ők, akkor ők fizetnek. (Persze az ilyen helyzet, hogy "rossz munkaerő vagy", ezt megfordíthatja, de ezt a bíróságon kell majd bizonygatni.)

A kötbér az más, az független attól, hogy milyen jellegű a szerződésed. Meg van határozva, hogy x ideig nem léphetsz ki, vagy ennyi fizetsz. Valószínűleg az is meg van határozva, hogy ha a magatartásodból eredően ők mondanak fel, akkor ugyanúgy köteles vagy fizetni.

2015. nov. 25. 09:21
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, a szerződést nem láttam még, csak kíváncsi voltam, mi lehet a bevett szabály, vagy átlag ilyen esetre.
2015. nov. 25. 09:58
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
egy határozott idejű szerződésest nehezebb kirúgni mint egy határozatlant, de te sem léphetsz ki csak úgy.
2015. nov. 25. 10:39
 5/6 anonim ***** válasza:

"Valószínűleg az is meg van határozva, hogy ha a magatartásodból eredően ők mondanak fel, akkor ugyanúgy köteles vagy fizetni."

De ezt nyilván nyomós indokokkal bizonyítaniuk is kell, szép is lenne, ha csúnyán néztél a főnöködre, akkor ki vagy rúgva és fizess...

2015. nov. 25. 20:56
 6/6 anonim ***** válasza:
Persze, de más a kötbérfizetési kötelezettség, meg más a határozott idejű szerződés felmondása. Utóbbi esetén gyakorlatilag valószínűtlen, hogy csupán rossz minőségű munkára hivatkozva jogosan nem fizetne a munkáltató (hiszen fizetnie kell). Előbbi lehet sokkal lazább, hiszen pontosan meg lehet fogalmazni, mik a feltételek, mikor kell kötbért fizetni, és esetleg nem megfelelő munkavégzés ilyen ok lehet. Nyilván ebből is lehet bírósági ügy, és persze a csúnyán nézés kevés.
2015. nov. 25. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!