A románoknak miért van olyan rossz hírük Nyugat-Európában?
Amikor megnyíltak a határok, rengeteg romániai czigány özönlötte el ny-eu-t, ezek kéregettek, loptak, csaltak és ugye őket is románokként tartják számon, jól lejáratták az országot. Ezután ott az a rengeteg olcsó képzetlen munkás, aki illegálisan vállal munkát fillérekért, elveszik a munkát a helybéli emberektől, ezért is megszerették őket. Aztán volt az a londoni hattyúevés hoax, amit miután a sajtó felkapott, tényként mesélgetnek egymásnak az emberek, ez sem tett jót az imázsuknak.
Az átlagrománnal nincs (nagy) gond. Bár érezhető, ahogy utazol keletebbre, hogy a kultúrszint csökken, de egy időben dolgoztam nyugaton, és nagyon sok munkáltatótol hallottam pozitiv véleményt románokról, sokan többre tartották őket pl. oroszoknál, ukránoknál vagy bulgároknál.
Hogy a törököket hogyan lehet náluknál jobban becsülni, azt meg végképp nem értem, sofőr ismerősnek, aki szokta járni mindkét országot, picit más a véleménye...
Ajánlom Franciaország metróállomásait és szupermarketeket tanulmányútnak :-))
De tényleg nem általános jelenség. Arányaiba véve, jelentős nagyságrendben dolgoztam/dolgozok együtt románokkal (nem beleértve a határontúli magyarokat )szezonálisan Nyugat Európában.
Nekem az a tapasztalatom, hogy amíg nincsenek többségben (fölényben), addig szinte semmi baj nincs velük. Több román barátom is van, akivel tejesen jó a kapcsolat, sőt maguk voltak akik pl Lyonban inkább csak angolul voltak hajlandók társalogni, hiába hallgatták hátulról a "morti matii"-t, elhatárolódva az ott seftelő és hajléktalankodóktól.
Ugyanakkor jelentős részük hajlamos átfordulni/túllépni az addigi "alkalmazkodó" álláspontján, amikor "nyeregbe érzi magát".
Valóban van különbség egy török és egy román között is morálisan, de még mindig jobbak szerintem sokszor egy balkáni, bolgár, vagy arab világ mentalitástól. Nem nacionalistaként, nem rasszizmusból, csak tapasztalatból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!