Ennyire egyszerű milliókat keresni?
Csak azért nem lesz senki gazdag, mert leül egy székbe és sokat tanul. Akkor lesz jövedelme, ha a tanulás által megszerzett tudást ELADJA.
Pl. fizetsz a fodrásznak hogy levágja a hajad, fizetsz az orvosnak hogy megműtsön. Minél kevesebb ember birtokában van meg az a tudás, annál többért tudja eladni az akinek megvan.
De...! Ez még mindig nem gazdagság: a fodrász és az orvos is az idejét váltja pénzre.
Tegyük fel valakinek van 10.000 Ft-os órabére, ő is "csak" 1.6 millió Ft-ot fog keresni havonta, ~20 milliót évente. És tudjuk hogy vannak emberek akiknek 200, 2.000 vagy 20.000 millió Ft-ja van.
Hogy lehetséges ez? Úgy, hogy ők nem autót vagy lakást vesznek, hanem mások idejét és ezt adják el, nem csak a sajátjukat.
Nincsen titka a "meggazdagodás" folyamatának, és valóban egyszerű: olyan értéket kell előállítani amiért sok ember sokat fizet.
Fontos a tanulás, de nincs direkt összefüggésben a jövedelemmel. Van aki 10 évet rászán az életéből hogy nyelvészprofesszor legyen és van aki 5 évet arra hogy programozó legyen. Egy jó programozó kétszer annyit fog keresni, mint egy jó nyelvészprofesszor. Miért? Mert a nyelvészprofesszor tudására kisebb a kereslet, mint a programozó tudására. Ezek egyszerű piaci viszonyok, nem azt jelenti hogy egyik ember "jobb" vagy "okosabb" mint a másik.
És ott vannak azok, akik nem járnak semmilyen iskolába, de olyat csinálnak amiért az emberek fizetnek: írók, énekesek, humoristák, stb. Ők előállítanak egy terméket (könyv, album, előadás) amit az emberek megvásárolnak. A termék ára 10e Ft, 10.000 ember megveszi, 100 millió Ft vagyon (leegyszerűsítve). Ez persze nem azt jelenti hogy nincs semmilyen tudásuk, hanem pont ellenkezőleg! Olyan tudásuk-képességük van, ami kevés embernek vagy éppen senkinek.
Vannak sztárszakácsok, sztárfodrászok, sztárprogramozók, sztársebészek, stb. és ők valóban gazdagok, mert olyan tudásuk van, ami a többi száz vagy ezer szakmatársának sincs, de nem feltétlenül arra kell gondolni hogy jobb ételt főz, vagy jobb hajat vág mint bárki más. Nem! Megvan a szakmai szintje és mellette jól tud beszélni az emberekkel, ért az üzleti élethez, és még rengeteg más dolog, de különleges TUDÁS birtokában van.
"Nem vagyok képes felfogni, hogy valaki csak azért lesz gazdag, mert leült egy székbe és tanul, tanul tanul. Nem lehet ilyen egyszerű meggazdagodni. Vagy tévedek?"
Kérdező először is lenne egy kérdésem.
Ha kemény munkával sokat lehetne keresni akkor szerinted hiány lenen idehaza a szakmunkásokban? Az emberek felismerték, hogy tanulni sokkal hasznosabb és kifizetődőbb mint keményen dolgozni egy gyárban vagy egy műhelyben.
Vegyük az asztalosokat, én ezt tanultam ki (szülői nyomás hatására). Reggel hétre be kell érni mert ha nem a főnöknek nagyobb kínja lesz ha lát téged elkésni mint egy drogosnak aki nem kapta meg az adagját. :DD Ha leülsz pihenni elkezd csesztetni, hogy dolgozz ne pihenj. Ha túl sokáig ülsz a wc-n akkor az lesz a kínja. Egész na talpon kell lenni. Egyik géptől a másikig menni egész nap, csiszolni, ragasztani, fűrészelni, mérni. Ezt kell csinálnod megállás nélkül 5-ig. Utána jön a túlóra természetesen, akkor a meló kitolódik este 9-ig. Ez összesen 14 óra. Van amikor hétvégén is elhív dolgozni. Mennyit kapsz kézhez? Jó esetben 90000ft-ot. És akkor vegyünk egy diplomával rendelkező embert aki elment informatikusnak. Az informatikusok ha jók a szakmájukban alsó hangon, a kezdők fizetésével számolva, alapból kapnak 300000ft-ot. És ott nem állsz egész nap, a ge*ci főnököd nem áll mögötted folyton, nem kell napi 14 órát melóznod. Bár mondjuk én simán vagyok napi 14 órát a gépemnél, nekem nem lenne nagy kunszt. Egy mérnökinformatikus meg megkeresi a havi 800000ft-ot is úgy tudom. Ez a legkeresettebb szakma jelenleg. Talán a politikusok után ők keresnek a legjobban. És ehhez még van egy jó hír. Hiányszakma. Tehát nem lesz az, hogy tele vannak. Kevesen tudják, hogy számítógépes munkáért ennyit fizetnek de így van. Rá is lehet keresni a neten. Úgy tűnik az emberek megtanultak gondolkozni ezért van kevés szakmunkás. Főleg a mai fiatalok nem mennek annak. Mert szerintem nem fogják a frissen vágatott és zselézett hajukat meg a drága ruhájukat összeb*aszni fűrészporral meg mindenféle sza*rsággal. Én amúgy informatikusnak akartam menni de anyám lebeszélt róla.
Most azon vagyok, hogy letegyem az érettségit és go főiskola... informatika. Amúgy is mindig sokat ülök a gépnél, nem is igazán tudok mást elképzelni magamnak. Na meg szeretem a kényelmet. Ha más lehet gazdag én miért ne lehetnék? Ha másnak futja sportkocsira nekem miért legyen trabantom. Ambíció... ez az ami hiányzik az emberből. Könnyebb szakmunkásnak elmenni mert ott nem kell tanulni és ha nem vagy elégedett az életeddel elmész a kocsmába az Orbánt szidni, hogy miatta van az egész.
Mi ebben az érthetetlen?
A szakmunkásokat nem fizetik meg, mert minden hü*lye annak megy. Az infósoknak meg kinyalják a seggüket mert kevés van belőlük. Nem mindenki képes napi 14 órát ülni a gép előtt az az egyik oka. A másik meg az, hogy kevesen bírják egy szobában egész nap elzárva a világtól.
És a kulcs tényleg a tanulás.
Tanulás, tanulás.
Nem véletlenül drága az egyetem se.
Jó képzettséget ad amivel jól lehet keresni.
Én személy szerint még nem láttam programozót sepregetni és szemetet szedni. Pedig voltam már munkanélküli is és a szakmunkásképzőt át lehetne nevezni közmunkásképzőnek is, mert kb minden második ember oda jut végül. Nem éri meg ebben dolgozni. Majd akkor éri meg ha Orbán azt mondja, hogy a szakmunkásokban van a jövő és kapnak ők is minimum 300000ft-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!