Ha fel akarok mondani és határozatlan idejű munkaviszonyom van, a főnök mondhatja azt, hogy nem engedi a felmondást?
Írásban benyújtod, kérheted, hogy "közös megegyezéssel" x. időpontban szüntesse meg a munkaviszonyodat.
Ezt nem köteles elfogadni, ragaszkodhat a felmondási idő letöltéséhez, és ezek után szabadulsz. Ez esetben a bejegyzés: "rendes felmondás a dolgozó részéről".
Ha azt az időt mégsem akarod letölteni, mert esetleg máshol már hamarabb várnak, akkor is megteheted, hogy otthagyod, de akkor már "rendkívűli felmondás a dolgozó részéről" bejegyzést kapod.
Ma már nem sok értelme van ezeknek az eltérő bejegyzéseknek, de a következő munkáltató azért megnézi!
Nem kell megindokolni, legalábbis a munkavállaló részéről semmiképp.
Én sem értem, hogy vetődhet fel, hogy nem lehet valahol felmondani. Gondolod, hogy egy szerződéssel örökre a munkáltatódhoz láncoltad magad, és majd ő dönt innentől a sorsodról?
Szerintem te a határozott idejű szerződésre gondolsz, aminél alapesetben ki kell várni a szerződés lejártát (bár hosszabb időnél ott is szokott lenni felmondási lehetőség a szerződésben). A határozatlan idejűt miért ne lehetne bármikor felmondani?
Semmiféle felmondásra nem mondhatja azt, hogy nem fogadja el!
Egy felmondás közlése EGYOLDALÚ JOGNYILATKOZAT! bármelyik fél teszi is meg a lépést. Nem kell hozzá, hogy a másik beleegyezzen, vagy elfogadja!
Megteszed a nyilatkozatot, közlöd vele (írásban átadod), és ő köteles az alapján a törvényben meghatározottak szerint megszüntetni a jogviszonyodat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!