Miért blokkolok le, ha angolul kell kommunikálnom?
Mármint idegen nyelv para. Most nem valami szaftos történet következik:)
Szóval. Egy multinál dolgozom pár hónapja, a munkakörömből adódóan sokat kell(ene) angolul kommunikálni. Megvan a felsőfokú nyelvvizsgám, eddig mindig csak bátorítást kaptam, hogy jól beszélek angolul. Az interjún simán átmentem. Mégis, mikor külföldiekkel kell beszélnem (általábn telefonos konferencia keretében), akkor gyakran leblokkolok, nem találom a helyes kifejezéseket. A megértéssel is voltak problémáim eleinte, úgy érzem, ebben már fejlődöm. (Vagy csak észrevették a beszélgetőpartnereim, hogy velem érthetőbben kell beszélni...) Normális ez? Eddig csak magyar anyanyelvü tanároktól tanultam angolul, külföldön még nem éltem. Félek, hogy a munkám rovására megy ez a bénázás és egyszer csak kitesznek. Elhatároztam, hogy járok anyanyelvi angoltanárhoz, az talán segít. Van valakinek hasonló tapasztalata, élménye?
Köszönöm!
Telefonon ezerszer nehezebb beszélni meg megérteni, mint élőben. Mivel eddig nem volt nagyon lehetőséged gyakorolni, ezért természetes, hogy nem megy olyan gördülékenyen. De ha sokat kell most beszélned, akkor bele fogsz jönni. Szerintem nem kell angoltanár.
Nézd át a szakszavakat, kifejezéseket, amik kellhetnek a munkádhoz, ha vannak ilyen speciális kifejezések. A többi majd menni fog, ha lesz kis rutinod.
Igen, van hasonló élményem.
Én éltem 2 évig Angliában, és proficiency nyelvvizsgát tettem. Én leblokkolni nem szoktam, de a telefonkonferenciákban nagyon gyakran elő szokott velem is fordulni, hogy nem értem, amit mondanak. Nagyon rosszak ezek a vonalak, recsegnek, kihagyogatnak. Hát simán kérdezz vissza, vagy mondd, hogy lassabban beszéljenek.
Hogy nem találod a szavakat, arra is csak a gyakorlás a megoldás. Nézz sokat filmeket angolul, olvass könyveket. Ha gyakorolni szeretnél, akkor keress anyanyelvű tanárt, és kérj Skype-os nyelvórákat. Sajnos erre még mindig elég kevés a lehetőség. Én spanyolul tanultam így, de már abbahagytam, mert itthon nem találtam anyanyelvit, a külföldire meg ingem-gatyám ráment volna. Talán angolt könnyebb itthon is találni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!