Mesélnétek nekem a kontroller munkáról?
Mennyi a fizetés pályakezdőként és meddig mehet fel? mennyire lehet könnyen kapni munkát ezen a pályán? olvastam valahol hogy két idegen nyelv szükséges, és olvastam olyat is hogy elég egy világnyelv tárgyalásszintű ismerete.szóval elég egy?
szivesen várom a kérdéseken kivüli információkat is.
Keresett szakma, jól lehet vele keresni. Budapesten egy muktinál a kezdőfizetés bruttó 300e körül van, senior poziban 500-800e, középvezetői szinten 800e-1,5m között.
Töbnnyire az angol nyelvismeret elég, de több nyelv ismerete nyilván előny lehet. A munka nehéz és egy idő után nagyon monotonná válik.
Banki területen dolgozom ilyen munkakörben.
Nem írtál végzettséget, de alapvető, hogy egyetemi diplomás közgazdász legyél (vannak preferált és kevésbé preferált helyek, szakok...), vagy nagyon erős számviteles.
Emellett szinte már az is alap, hogy legyen valamilyen IT-adatbányász affinitásod (SQL), a magasabb szintű excelt említeni sem érdemes (makro írás), mert annyira alap, mint az angol tárgyalóképes és a szakirányú végzettség.
A legtöbb helyen ezeket nem bemondásra hiszik el, hanem teszelnek (feladatot kell megoldani stb.)
Ha banki-pénzügyi szektorban gondolkodsz, akkor jó lehet egy IFRS, esetleg USGAAP képzés/ismeret és ha emellé van eg Oracle SQL alapod, akkor már nagyon nyerő lehetsz.
Az angolt tényleg naponta használjuk (a lekérdezőkben is pl. az excelben is, de a külföldi anyavállalatok felé, a riportokban- ahol én dolgozom sok a külföldi leányvállalat- velük is az angol a munkanyelv).
Pályakezdőként esetleg próbálj gyakornokként bekerülni olyan céghez, ahol van az alábbiak közül valami:
- SAP vállalatirányítási rendszer (hasznos tud lenni, ha látsz működő főkönyvi rendszert, CO riportolást- még ha csak könyvelni megtanulsz benne, az is egy hasznos tapasztalat!)
- magyar számviteli rendszer mellett valami más (IFRS a bankszektorban, USGAAP a nemzetközi cégeknél)
- valamilyen elemző, adatbányász szoftver (oracle BI vagy tényleg my SQL vagy hasonló)
Két nyelven kevesen vannak nálunk, akik dolgoznak, a magabiztos, erős angollal már jó vagy. Külön plusz pont lehet, ha egy másik olyan nyelvet beszélsz, ami az adott cégnél (anyavállalat vagy project vagy leányvállalat miatt) fontos lehet. Pl. ha van bolgár leányvállalatunk és te az angol mellett bolgárul is jó vagy (úgy értem pl. az értékvesztésről is tudsz bolgárul egyeztetni a kinti pénzügyes kollegával) akkor az nagyon jó. Az egyetemen megszerzett középfokú német nyelvvizsga irreleváns :)
Nem írtad, hogy inkább IT felé vagy inkább számvitel felé (vagy esetleg másfelé) orientálódsz még. A kontrolling is egy nagy szakma. Ha érdekel mellette a számvitel is, akkor akármennyire is nem nagy presztizsű szakma a mérlegképes könyvelő- szerintem nagyon hasznos és gyakorlatorientált- érdemes elvégezned, mert az egyetemen azért nem ennyire "életszagú" szokott lenni a képzés.
Esetleg adószakértő (vagy adótanácsadó kezdetnek)- ha ilyen affinitásod van.
Kezdőket inkább ún. junior pozícióba vesznek fel- de beletanulni jól lehet. Ha monotonnak számít az, hogy nagy adatbázisokból, nagy halmazokból kell adatot kinyerni, meg kell találni a módot, hogy valahogyan mérni tudj vlaamit, "kiszolgáld" az üzleti területet mindenféle riporttal, amit neked kell kitalálni, lefejleszteni, a gyakran pontatalan kérdésekből valamilyen egzakt eredményt kihozni- akkor a munka tényleg az. Ez személyiségfüggő- szerintem nem unalmas, nem monoton, mert problémákat kell megoldani. Hatalmas, kusza, részletes halmazból a vezetőknek prezentálni egyszerű, informatív, lényegretörő riportokat vagy adatokkal, lehetőségelemzéssel segíteni egy üzleti döntést meghozni (nem mi döntünk!).
Cégenként nagyon mást gondolnak a kontrollingról egyébként. Sajnos főleg kis-közepes cégenél mossák össze a számviteli ellenőrzéssel vagy a belső ellenőrzéssel vagya mindenféle hatóságok felé történő adatszolgáltatásokkal- de van olyan ismerősöm, aki mérlegképes könyvelő és kontroller munkakörben dolgozik és gyakorlatilag bevallásokat készít...
A kezdő fizetésnek teljesen pályakezdőként abszolút reális a 300 eFt bruttó akkor, ha nem okoz gondot az angol és megvannak az alap készségek, amiket írtam.
Én 10+ éve dolgozom a szakmában, önálló szakértői munkakörben- helyesek nagyjából a fent írt fizetések. Persze tényleg sok függ a cég méretétől, a konkrét munkakörtől, a cég tevékenységi körétől.
Minden jót.
köszönöm midenkinek a választ.
3# hű hát még annyira nem vagyok a témában, csak most fogom kezdeni az egyetemet, közgazdaságtudományi karon és utána néztem a munkáknak amiket emlitettek és eddig ez a kontroller munka tetszett legjobban ahogy olvastam róla: [link]
szóval még eléggé idegen amikről beszéltél, de köszönöm szépen a részletes választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!