Önéletrajz okirat hamisítás?
Erre még nem kaptam választ:
"Köszi a válaszokat! És mi a helyzet akkor, ha valaki külföldi munkahelyre jelentkezik, és ott ad be ilyen életrajzot? Külföldön is gondolkozik a csajszi de nem tartom jó ötletnek ebbe az esetbe se."
Az én szememben hamisitás akkor is, ha a törvény esetleg nem minősitené annak. A büncselekményt nem okirathamisitásnak, hanem csalásnak hivják, de nem ez a lényeg. A bizalmat mindenképp aláássa munkaadó és munkavállaló közt, tehát nem fog kapni komolyabb feladatot, tehát komolyabb bért sem.
Aztán nagy teher ám, hogy a hazugsáokra nagyon kell emlékezni, mert mi van, ha valakivel olyankor beszélgetek el a behazudott munkahelyekről, vagy képességekről, gyakorlatáról, ahol nincs módja belenézni abba amit leirt (pl ebéd közben, céges kiránduláson).
Egyébként olyan önéletrajzok gazdáit csak ritkán szoktam behivni interjura, ahol a munkahelyeket csak felsorolják, de nem irják le dátumtól dátumig, hogy meddig voltak ott. Aki csak évszámokat ir, az is gyanús, aki pedig csak felsorolást azt nem érdemes
behivni.
Tipikus csalás ha valaki a GYES vagy GYED időszakát gyakorlatnak tünteti fel. Ezzel szinte azonnal lebukik, mert a gyerekek életkorából (ezzel minden nő büszkélkedik) kiszámitható és akkor nyilván felhivom azt a munkaadót akinál akkor ’dolgozott’.
Sok évtizede vagyok munkaadó és cégtulajdonos. Bizonyos tapasztalattal rá lehet érezni, ha valaki hazudik és ez elég könnyű.
A bejelentett munka rengeteg papirt hagy maga után, mig a bejelentés nélküli munka sok közös ismerőst szakmán belül.
utolsó, majd menj el dolgozni, és rájössz, miért nem irunk dátumokat. Vannak tanfolyamok, munkanélkülieket segitő szervezetek, ott is arra biztatnak, hogy ne irj be dátumokat. Nem hazudunk! De ha meg sok rövid hely van, akkor meg azért nem hivod be.
Majd amikor ilyen 20 éves hülye takonnyal kell együtt dolgoznod, bruttó 40000-re jelentenek be, majd amikor soha, semmilyen visszajelzést nem kapsz a munkádról, csak ha elrontasz valamit, és rögtön mehetsz is már... majd akkor kezded megérteni a "másik oldalt".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!