Budapesten milyen fizetéstől engedheted magadnak, hogy kocsival járj?
Az egyszerűség kedvéért mondjuk, hogy havi részletre vennéd az autót. Ez esetben:
Autó részlet 5 évre (Ford Mondeo 2005-ös): 300e forint önerő + havi ~ 30e forint törlesztőréslet
Biztosítás: 4e forint / hónap körül ha első autód
Amortizációs költség: 9 ft/km (ezt majd kiszámolod abból mennyit akarod használni)
Üzemanyag költség: 21-28 ft / km (városba inkább 28..)
és ha a munkahelyen fizetni kell a parkolásért akkor az világvége. Legolcsóbb BP-i parkolózóna is 175 ft / óra, de a belváros szinte végig 440 ft... Napi 9 órára havi 21 napra ez 33,075 - 83,160 ft-ig terjedő összeg lesz. 20e forint körül lehet néha találni havi bérletet parkolókba.
Ebből számolgathatsz. Kizárt, hogy megérje.
Pesten mi a fenének kocsi? Dugóban akarsz állni vele?
Metróval vagy villamossal szinte az egész Pest bejárható, buszokat figyelembe se vettem.
Nem Pesten hanem közelében lakom, 130 körüli nettóval.
Van egy 2006-os VW Golf 5 kocsim. 7 literes benzines fogyasztással. Nemsokára a 2. baba születik. Nálam azért is szempont a kocsi mert nem Pesten lakom, így nincs minden sarkon 3 bolt (mint a belvárosban).
Mellesleg rühellem a tömegközlekedést, így semmiképp nem ülnék buszra. Ha a belvárosban laknék se hiszem hogy BKVn utaznék, ahogy tudnék gyalog vagy kocsival (nyilván távolság függő).
Páromnak is van külön kocsija mindketten megszoktuk, így elfogult is vagyok a kérdésben, mert mi az első terhességem óta (7 éves a gyerek) kocsizunk, először 1 közös volt, később lett külön kocsink (nem hitelre egyik sem).
Keress egy kevésbé zsúfolt útvonalat, ahol lehetőleg le tudsz ülni - ha nem szeretsz, akkor megtámaszkodni. Ha olvasgatsz pl az úton, az egész jó, az is egy kis pihenés, szinte fel is tölt.
Vagy bringázz.
Mielőtt leszólsz, tapasztalatból beszélek, 11 km oda, 11 km vissza nekem az út.
Heti 2-3-szor már jó. Ez már olyan testmozgást jelent, amit igenis megérez az ember, jót tesz, és kvázi nem vesz el az időből - nekem ugyanannyi idő, mint BKV-val, mindössze az átöltözés, fésülködés ilyenek plusz idő.
@ #8: És neked komolyan megéri egy hónapban 10-12 napot dolgozni azért, hogy autózhass?
Sosem fogom ezt megérteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!