Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Svájcban milyen korlátozások...

Svájcban milyen korlátozások vannak a munkavállalást illetően?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Olvastam valami kvótákról, 5 éves és 1 éves tartózkodási engedélyekről, de nem volt világos, hogy ezek pontosan kikre vonatkoznak. Tehát 2015-ben magyar állampolgárok korlátozás nélkül vállalhatnak-e munkát Svájcban vagy van valamilyen kvóta, mint a tavalyi években? Ha az első eset áll fent, akkor egyáltalán mi alapján adják vagy nem adják meg valakinek a tartózkodási engedélyt?
2015. jan. 9. 14:49
 1/7 anonim ***** válasza:
42%
Kvóta mindig is volt, munkavállalóit az alapján adják, hogy mennyire van szükségük rád. Ha mérnök, bankár, orvos, kutató vagy, aki 3 nyelven beszél és egy cég kezeskedik érte, akkor minden további nélkül kapsz. Ha a mekibe akarsz kimenni mosogatni, akkor komoly átvilágításokra és kötözködő hozzállásra lehet számítani.
2015. jan. 9. 15:25
 2/7 anonim válasza:

Kérdés milyen területen akarsz dolgozni és hogy hol,mert ez kantononként(megye) változhat, és ahhoz hogy tartozkodási engedélyt kapj kell lennie munkahelyednek és lakcímednek,pontosan nem tudom h minden kantonban igy van-e de a legtöbbe igen.

Pl legtöbb lakást,házat csak L-es (1éves tartozkodási) vagy B-s(5éves tartozkodási)tartozkodásival bérelhetsz ,ez ember függö ki mire ad...

Legtöbben elösször szállodában kezdik.

Ja és ha egyedül mennél jo ha tudsz németül mert sok a kihasználás és átverés ott is.

2015. jan. 10. 17:33
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Mi pont most jöttünk ki remélhetőleg véglegesen (Zürich kanton).

A B-s permit 5 évre szól, EU-s állampolgárnak ha adnak permitet, akkor B-t adnak. Úgy tudom, hogy EU-s állampolgárok esetében a kvótákat néhány éve eltörölték.

Páromnak már volt érvényes munkaszerződése (informatikus) amikor ide jöttünk, ő könnyen megkapta az engedélyeket (2 héten belül a karácsonyi hajtáskor). Nekem jelenleg még nincs munkám, így neki kell nyilatkoznia arról, hogy eltart, de ez jóval bonyolultabb. Ekkor kell igazolni, hogy két ember megél az ő fizetéséből, nem pedig segélyekből akarok élni.

Lakhatásra sok pénz el fog menni az első időkben, mert ahogy előttem már írták, ha nincs permited, akkor nem kapsz lakást. Viszont nem kell feltétlenül hotelbe menned, az eszméletlenül drága. Vannak még az úgynevezett business apartmanok, amik eredendően ilyen átmeneti, néhány hetes üzleti utakra lettek kitalálva. Nézz utánuk, lehet, hogy jobban megéri, mint a hotel. Ezekben van egy kis konyha, általában egy szoba, fürdővel, felszerelve, heti egyszeri takarítással, mosási lehetőséggel.

2015. jan. 11. 11:39
 4/7 anonim ***** válasza:
meg van szabva,hogy hany db all rendelkezesre az adott evben es utana le van osztva telepulesekre a szama, elvileg... en igy hallottam. EU8-köztük Magyarorszagra is,ervenyes volt a korlat,de en is ugy hallottam,h mar nem el.
2015. jan. 27. 12:09
 5/7 anonim ***** válasza:
mi alapjan adjak meg? milyen munkat keresel, a fonokod, ki akarja -e neked kerni,mint kulfoldinek.
2015. jan. 27. 12:10
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm Mindenkinek a válaszokat!
2015. jan. 28. 20:13
 7/7 anonim ***** válasza:

Nincs már korlát, ha van munkaszerződésed meg fogod kapni a permitet. Határozott idejű szerződés esetén L-t adnak, határozatlan idejű esetén B-t.

A folyamat maga nagyon gördülékeny, a cégek nem mindenkinek intézik el, de igazából egyedül se macera. (Be kell menni az okmányirodába, nyilatkozni, hogy nem vagy bűnöző meg ilyenek, leadni egy fényképet, aztán pár hét múlva küldik az engedélyt.)

Ami macera, hogy permit nélkül tényleg nem lehet lakást bérelni, így ezt az első pár hetet valami motelban vagy apartmanhotelben kell kihúzni. Arra készüljön fel mindenki, hogy mocsok drága lesz. Indulásnak olyan 1-1,5 millió HUFnyi CHF biztosan kelleni fog.

2015. febr. 2. 18:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!