130 nettóból Pesten, saját lakásban mennyi kéne, hogy maradjon hó végére?
30 a rezsim nagyjából.
Az mondják, hogy kaja+stb az ilyen 30-ból ki kellene, hogy jöjjön.
(bérletet kapok munkahelytől)
Nekem általában el is megy a 130...
mikor sokkal többet kerestem, akkor is kb ennyit költöttem.
Nekem elég, ha megmagyarázod, hogy ez hogy ebből hogy a fenébe jön ki a havi 30K kajára és, hogy ettél-e napi 3x...
Mert nekem ez tűnik kajának:
rendelős kaja/gyorsétterem: 24545
supermarket:16217
kisboltok:9120
0-24 bolt:2000
Ez 51,800
Akkor sem kapirgálná, számold csak ki.
Az összes ilyen számolás amit eddig láttam ott bukott el, hogy "egy kis liszt", "egy kis cukor", egy kis ez, egy kis fűszer - mert az MINDIG VAN OTTHON. Csak ugye nem a Jézuska hozza ingyen.
Csak egy nagyon egyszerű példa egy napra, ha te főzöl:
Reggeli:
3 tojás (120 ft)
egy zsemle (15 ft)
Egy pohár tej (60 ft 3 dl)
1 db paradicsom (0,15 kg = 90 ft)
Összesen: 285 ft
Ebéd:
10 dkg "B" kategóriás rizs (20 ft)
1 "fél" natúr csirkemell filé 20 dkg (260 ft)
Összesen: 280 ft
Vacsora:
15 dkg középkategóriás felvágott (300 ft)
2 zsemle ( 30 ft)
Kommersz Vaj - 10 gramm ( 25 ft )
1 kaliforniai paprika - 15 dkg ( 90 ft )
Összesen:
445 ft
Napi költség: 1010 ft
Ez a "menü" jönne ki havi 30e-re. Ami egyrészt nonszensz, mert ez hosszútávon nyomorgás, nem étkezés, más részről semmi "extra" nincs beleszámolva, sem olaj, sem liszt/morzsa (pl. panírhoz), sem fűszer (só, bors, zöldfűszer), illetve feltételezi, hogy csak csapvizet iszol. Ha hozzáadunk napi 2 üveg kommersz ásványvizet az +170 ft lenne naponta, ami havi 5100 ft.
Aztán nincs benne szinte semmi rost (zöldség vagy gyümölcs), úgyhogy középtávon elkönyvelhetőek a gyomor és emésztési problémák ilyen étrend mellett.
Aztán még 1000 sebből vérzik a dolog, pl. hogy ehhez kb. minden nap kéne boltba járni, illetve ugye meg is kéne főzni minden napra az ebéded is, stb...
Bár a GYIK-on én semmin sem lepődök meg, egyszer megpróbálta megmagyarázni nekem valaki, hogy simán lehet heti 3x minden héten krumplis tésztát enni és semmi bajod nem lesz tőle - remélem még él az illető...
Amúgy sem lehet 30 ezer Ft-ból normális étrenden élni. Egy havi hal és csirkemell adagom kerül csak 15 ezer Ft-ba, nincs benne a kenyér, rizs, zöldségek, gyümölcsök +-ban még táplálékkiegészítőket is szedek.
Egy egész életen át így élni ahogy sokan teszik az valami hihetetlen, főleg, ha ilyen szemét életvitelre még gyereket is vállalnak.
14-es teljesen jogos.
Még a következők amivel nem számolnak az emberek az ilyen "mennyiből lehet kijönni" kérdéseknél.
pár példal:Ha nő vagy menstruálsz eü betét/tampon havi szinten kb 1000 Ft.Tisztasági betét 7-800Ft.
Ha párkapcsolatban élsz akkor védekezni is kell 3db(!) óvszer 7-900Ft,fogamzásgátló 3 hónapra a legolcsóbb is 5000.
Esetleg valami állandó gyógyszert kell szedned az is megkerülhetetlen kiadás,de ha nem is akkor ha csak elkapsz valami infuleznza szerű izét,akkor is 5000 alatt nem úszod meg a patikát.
És olyanokról nem is beszélve,tegyük fel szemüveges vagy azt 2-3 évente cserélni kell ált olyan 50 0000Ft elmegy rá...Tönkremegy a mosógép,a hűtő,a mikró stb..
hát én mégis ugy érzem, hogy tudnék sporolni ebből a fizetésből is (diplomával keresek ennyit amugy a szakmámban, ami mondjuk az én személyes alkalmatlanságomból adódik)
pl egyedül élek, saját lakásban. 30 ezres rezsi ehhez mérten bőven kedvező.
A rendelős kaja az azóta van, mióta járok dolgozni, és mivel nincs menza, igy vagy viszek, vagy rendelek valami kis vackot. Általában 800-1000 ft értékben.
De vannak időszakok, mikor nem ebédelek. Ezzel spórolok is meg fogyok, ami tök jó.
Ilyenkor a reggelim is két szelet kockakenyér (quázi kartonpapir) piritva egy-egy szelet felvágottal.
Délután kettő fele meg valami szendvicske.
Ásványvizet pl ad a munkahely (naturaqua).
pl havi szinten mindig elköltök ruhára vagy akármire 10-20 ezret, tehát még bőven 100 ezer körül van a minimális kiadásom.
Viszont végső soron nem ezen kéne pörögni, hogy koplalással hogyan spóroljunk, hanem hogy amíg van mit enni, addig hogyan robbantsunk bankot, nem?
én falun nőttem fel, és ott általában jobb étrenden vannak az emberek, ugy értve, hogy fullos kaják vannak. Nekem mégis sokszor fáj a hasam, de mondjuk ez nekem valami kronikus izé.
Sztem én kielégitően táplálkozom, de lehetne olcsóbban is. Ugyanis amit megrendelek azt otthon is el tudom most már késziteni, csak rá kell szánnom az időt.
Amikor "rendesen" eszem, akkor meg érzem, hogy tele vagyok, és nagyon rossz...szal többet eszem, mint amit használok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!