Fényképes önéletrajznál mindegy, hogy milyen fénykép van mellékelve?
8-as:
Én nem akarnék mindenképp képet, de mindenhol csak azt lehet olvasni, hogy "FÉNYKÉPES önéletrajz". Sima "Önéletrajz"-ot valahogy még soha nem láttam sehol...
Hát ja, értelmetlen, mert ne egy szaros kis képről ítéljék meg az embert. A recepciós meg hasonló állásoknál, amiket mondtál valóban fontos, mert ott a munka során sokat számít az ügyfelekre tett első benyomás, a kinézet, szóval ez beleszámíthat abba, hogy mennyire fog boldogulni a munkájában.
Viszont egy autószerelőnél vagy egy kamionsofőrnél nem mindegy, hogy néz az ábrázata? Lehet, hogy a láncfűrészes bőrpofa sokkal jobban végezné a munkáját, mint a kinyalt szépfiú. :D
Amúgy akármennyire is baromságnak tartom ezt az egészet, én küldök képet mindenképpen, ha odaírják /márpedig ahol megemlítik az önéletrajzot, ott fényképeset említenek/, hogy kell kép. Különben nagyobb eséllyel megy a kukába. :( Ahol pedig szó sem esik az önéletrajzról, gyanítom, hogy ott is fényképeset várnak... Természetesen mi mást is várhatnának?
Érdemes egy jó képet csinálni az álláskereséshez, amibe nem kell sokkal több időt beleölni, mint pár jó szelfibe.
Többször vettem már részt kiválasztásban, ahol fényképes önéletrajzok alapján válogattunk a jelentkezők között. A fénykép nagyon fontos, mert sok infóval szolgál a jelentkező személyiségéről, várható magatartásáról(pl. ha egy nő agyon van sminkelve és derékig kivágott felsőben fotózza magát, nem biztos, hogy komolyan veszik) és hogy mennyire illik az illető majd bele a csapatba. De tudok olyan esetekről is, amikor etnikai szűrés miatt kérnek fényképet (ami rohadt gusztustalan dolog, szerintem)
Pár jó tanács (minden pont 1. szándékosan, mert egyformán fontosak):
1. Ne telóval, könyörgöm!!! Kérj meg valakit hogy csináljon rólad egy fényképezőgéppel készült fényképet (ha már nem vagy hajlandó fotóshoz menni), mert a teló nem képes megfelelő képet csinálni zárt helységben, akármilyen szuper is a felbontása. A helységben legyen világos, mert a vakutól összeszűkül a szemed és rontja a fényképet, a piros pupillákról ne is beszéljünk...
1. Nem muszáj fehér háttér előtt lenned, de mindig világos legyen a háttér, hogy jobban érvényesülj.
1. Nem fontos szemből fényképezni, de kerüljük a nyakatekert ballagóképes pózokat :)
1. A fényképen legyen kellemes a kinézeted: légy kipihent, friss, mosolyogj (nem kell 30 fogas vigyor) és vágj értelmes képet, nézz úgy a fényképezőgépbe, mintha valaki szemébe néznél.
1. A kinézeted legyen ápolt és adja vissza a személyiségedet. Fontos, hogy milyen a frizurád, ékszereid, ruhád (lányoknál a smink is).
a) Viselet férfiaknál: rendezett arcszőrzet (a borosta nem az :)), gondozott frizura (zselét csak mértékkel). Nyakkendő és öltöny csak akkor, ha a pozíció megköveteli az üzleties öltözetet, az ing kötelezően ajánlott. Az ing lehet színes, de nem tarka.
b) Viselet nőknél: gondozott haj, ami nem takarja el nagyon az arcot, szolid smink, csinos felső, ami nem lehet mélyen dekoltált. Az ékszerek is legyenek szolidak és legyenek összhangban a ruhával és a frizurával.
1. Piercingek: nem jelentenek problémát, úgy tapasztaltam, de ez függ a megpályázott pozíciótól is.
Remélem tudtam valami támpontot adni a fényképkészítéshez :)
Az a baj, hogy nagyon a kinézetre megy ez az egész. Lehet, hogy sok munkáltató így gondolja, hogy egy aprócska X-szer X-es képből képesek megismerni az adott ember jellemét, de egyébként ezt így lehetetlen. Látok valakit egy képen, de honnan a fenéből tudom én azt, hogy milyen személyiségű/magatartású ő? Ha nemhogy még élőben sem láttam, de még a hangját sem hallottam telefonon keresztül!? Egy sima kis fotóról maximum elképzelni lehet, hogy milyen jellem az, aki rajta van, nem pedig ténylegesen megismerni őt. Emiatt szerintem a fénykép nagyon sokszor szolgálhat téves információval és ezért tartom baromságnak, hogy erre igen keményen alapoznak egy önéletrajznál. De nincs más választás, ha kérik, akkor sajnos kérik...
Az etnikai szűrés pedig tényleg elég undorító. :S Pont ellenkezőleg kéne. Nemhogy örülnének a munkáltatók, hogy munkára jelentkeznek, ahelyett, hogy egész nap csak lógnak...
Amiket tanácsoltál, próbálom betartani.
Fényképezőm sajnos nincs. A telefont amúgy azért mondtam, mert elég brutális fényképezője van /pont emiatt is vettem meg, mert ez a tulajdonsága fogott meg igazán/, vakuval autófókusszal, jelzőfénnyel. Ha csak egy kis sima mezei 2 MP-es kamerája lenne, akkor fel sem tettem volna a kérdést, mert tudom, hogy azzal nem igazán lehet elfogadható /legalábbis egy önéletrajzhoz képest/ képet csinálni, így automatikusan mentem volna a fényképészhez. Zárt helyiségben nem megfelelő kép az konkrétan mi jelent? Ha kimegyek az udvarra és a ház fala előtt csinálok képet napsütéses időben, akkor már szebb lesz a kép? :)
Háttér/póz kipipálva. :)
A kinézettel sem lesz probléma. A hajam most éppen le van vágva, oldalt-hátul 1-1,5 millis, felül kb. 1-3 centis. Zselézni szoktam, de nem ész nélkül. Borotválkozni majd kéne, mert szőrös vagyok. :/ Így semmiképpen sem akartam lefotózni magam. Vagy ha esetleg fotóshoz mennék, akkor nem így terveztem elmenni.
Smink ugye nem kell, nem vagyok csaj. :D Ékszereim maximum karkötőim vannak, de azok nem látszanának egy arcképen. Van még nyakláncom is, de azt nem hiszem, hogy felveszem a képhez.
Mosolyogni muszáj? :( Mikor fényképész csinált rólam fényképet, akkor elég sok alakalommal szólt, hogy mosolyogjak, ami elég nehezemre esik, mert hülyén áll. :/ Lehet, hogy kevésbé tűnik szimpatikusnak, de nekem tipikusan olyan fejem van, hogy a mogorva szúrós tekintet sokkal jobban áll, ellentétben azzal, ha mosolygok. Akkor valahogy olyan debilnek látszok...
Az téves, hogy csak arckép lehet. Munkahelyi kapcsolattartásból azt tanultam, hogy derékig érő lehet.
Emellett nem kell túlságosan hivatalosnak és komolynak kinézni. Nem feltétlenül jó, ha pont annak szánja az ember. De az igaz, hogy szigorúan nem lehet selfie!
Nekem egy olyan kép került az önéletrajzomba, ami alapvetően nem annak készült volna és mégis többször behívtak már így.
"Többször vettem már részt kiválasztásban, ahol fényképes önéletrajzok alapján válogattunk a jelentkezők között. A fénykép nagyon fontos, mert sok infóval szolgál a jelentkező személyiségéről, várható magatartásáról(pl. ha egy nő agyon van sminkelve és derékig kivágott felsőben fotózza magát, nem biztos, hogy komolyan veszik) és hogy mennyire illik az illető majd bele a csapatba."
Szánalmas módszer bárki kiszűrésére külső (pláne egy fotó) alapján ítélni, de minden cég úgy cseszik ki saját magával, ahogy akar. De azért nektek ezúton is gratulálok, hogy ilyen kiváló módszerrel szűrtétek a jelentkezőket, ostoba barmok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!