Munkahely fizetés és jatt elvétele? Jogszerű ez így? Többi a leírásban.
Röviden leírom hogy mi zajlott le az elmúlt másfél hónapban az új munkahelyemen. Kocsmában dolgozom pultosként. Megegyezés szerint 7000 ft+jatt volt a fizetésem. szeptember 1.vel kezdtem el itt dolgozni, akkor azt mondták hogy két hetente van fizetés. 15-én közölték hogy a ledolgozott 2 hétre béremet 1 hónap múlva, vagyis most 15-én kéne majd megkapnom. Nem elég hogy az alapbért nem kaptam meg, de a jattot is, amit én kaptam, eltették és azt mondták hogy most fogom megkapni a fizetésemmel együtt. most hogy 2 nap lenne még fizetésig, azt mondták hogy minden napom minuszosra jött ki!!! Tehát minden nap több pia fogyott, mint amennyi pénz bejött.Minden nap minimum 5000 forint jattot kerestem, mert számoltam, tehát azt jelenti hogy szerintük minimum ennyi pénzt elszámoltam. 2 évig dolgoztam másik sörözőben, egyetlen egyszer nem fordul elő ilyen.
jogszerű az hogy 1,5 hónapig nem fizetnek ki??? És még az én pénzemet is, amihez a szerződés alapján semmi közük, a jattot se kapom meg.
mindezt tegnap este közölte a főnők, majd a kapualjban!!! adott 25000 forintot hogy ezzel lerendeztük. az alapbérem a ledolgozott napok alapját 123000 forint plusz a jatt ami minimum 40000 forint.
A főkérdésem az lenne hogy szabályos-e teljes munkaidőnél az, hogy másfél hónapig nincs fizetés, és hogy a saját pénzemet amit én kaptam, a jattot is csak akkor kapom meg.
Nem szabályos, főleg, ha nincs írásos szerződésed.
De amit írsz, az nem újdonság Magyarországon.
Nem tehetsz mást, mint otthagyod a céget.
Jogi úton nem tudod - mert nincs szerződésed és 4 órára voltál bejelentve (feltehetőleg minimálbérre, ami nagyjából stimmel is a 25e huf, talán kicsit több).
Ezért is merték ezt a pofátlanságot megtenni veled.
Kérdező, teljesen jogos és érthető, amit a főnök csinált.
A fekete munkást mindenhol átb*sszák, és ez így is van rendjén. Legközelebb majd nem fogsz cigánykodni, és csak munkaszerződéssel dolgozol.
Nem vendéglátásban dolgozom, kedves kérdező, és hogy őszinte legyek, nem is igazán érdekel, hogy ott hogyan működnek a dolgok.
De ha így működnek, akkor 2 dolgot tehetsz:
- megszoksz
- megszöksz
Ha a vendég nálad fizet, akkor a jattot alapból nem adod oda nap végén a tulajnak.
Ez az első amit meg kell(ett volna) tanulnod.
Mi az, hogy nincs szerződésed?
Munkaviszony esetén kötelező szerződést írni, és azzal, hogy bejelentett, már le is buktatta magát, hiszen elismeri, hogy dolgoztatott, de nincs szerződés.
Amit el tudsz érni, hogy szarrá büntessék őket, de te pénzt már nem fogsz kapni, hiszen nincs is szerződés, ergo nincs tartozás. Mindenesetre én bejelenteném őket. Viszont az az érzésem, hogy nem fogod megtenni, és ugyanúgy éli tovább a cég a törvénytelen életét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!