Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tényleg csak mérnökként és...

Tényleg csak mérnökként és informatikusként lehet ma érvényesülni?

Figyelt kérdés

Itt vagyok 20 évesen és lövésem sincs merre kellene elindulnom. Jelenleg egy OKJ tengődök, de ez csak alibi. Gazdasági szakra akartam felvételizni, de csak fizetős van, államira pedig nincs elég pontom.

Szakmunkás végzettségek semmit sem érnek. Vidéken lakom és itt a fiatalok többsége szakmunkás vagy OKJ-s végzettséggel rendelkezik, de vannak tapasztalt szakmunkás idősebbek is. Mind egytől egyig (a szüleimet is beleértve) vagy gyárban, vagy közmunkán vagy egyéb más kizsákmányoló munkát végeznek, esetleg a fiatalabbak akiknek volt lehetősége külföldre mentek.

Ha itt maradok és nem megyek tovább tanulni akkor nekem is csak ez a lehetőség adott itt. Ha egyetemre megyek akkor kikerülhetek vidékről és több lehetőségem lenne Budapesten.

Milyen szakok vannak amelyeket érdemes lenne elvégezni?

2014. aug. 13. 11:30
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem, sőt, diploma nélkül is megkereshet egy jó szaki 250-300.000 forintot. Másrészt a tudás ugyan elengedhetetlen, de nem kielégítő - hiába mérnök valaki, ha nem tud csapatban dolgozni, nem fog sokáig munkát kapni. Lehet vállalkozni, ha az jobban tetszik, ott egyenlő feltételekkel indul a bölcsész meg az informatikus is (ha csak a papírt nézzük).
2014. aug. 13. 12:15
 2/6 A kérdező kommentje:

Hol lehet szakmával jól keresni?

Van gépésztechnikus (CNC programozó papírja is meg van)-, fodrász, festő, karosszérialakatos, asztalos, szakács, eladó, pincér, autószerelő, grafikus, különféle OKJ-s menedzser ismerőseim és semelyikük nem dolgozik a szakmájában, mert egyszerűen nem találnak munkát vagy, ha találnak nem éri meg nekik.

Apum egyik munkatársa (gyárban dolgozik) festő, legalább 10 éves tapasztalata van, de nem talál így sem munkát. Egyéni vállalkozóként pedig nem érné meg neki.

2014. aug. 13. 12:37
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha soha nem is dolgoztak a szakmájukban soha nem is fogja megérni nekik, mert elzárják magukat a tapasztalatszerzés lehetőségétől. A szervizek nem keresnek kezdő autószerelőt 160k-s fizetéssel, csak egy több éves tapasztalattal rendelkező kap ennyit, ha meg vannak továbbképzései, idegen nyelv ismerete, hazavihet 220k-t is. Ennyit arról, hogy "nem éri meg nekik". Mire számítottak a szakmunkásképző/OKJ után? 100-120k már jó eredmény az elején.

A festőhöz nem tudok hozzászólni, mert az építőipart tényleg leépítették, de ennek ellenére ma pl. virágzik a villanyszerelő "ipar" - mind eljár maszekolni és lehetőségük van magas életszínvonal fenntartására.

2014. aug. 13. 12:49
 4/6 anonim ***** válasza:
"120k jó az elején." Hát valóban nagyszerű. Attól függ hol laksz. Ha pl. Miskolcon vagy Győrben ahol tömegével vannak multik ott nem is tudsz ezalatt keresni nagyon. Végzettség nélkül ELSŐ fizetése volt osztálytársamnak 106 ezer volt a most júliusban a Bosch-ban.
2014. aug. 13. 15:32
 5/6 anonim ***** válasza:

Még szabad bölcsészként is lehet jól keresni csak nehezen.

Cserébe ha nem értesz igazán semmihez csak van egy papírod, hogy valamilyen mérnök vagy (ami olyan tág fogalom, hogy el sem tudom mondani) vagy informatikus vagy akkor azzal se fogsz jól keresni max pár hónapig amíg kiderül, hogy kutyaütő vagy.

2014. aug. 13. 16:36
 6/6 Uflik_ válasza:

Hali!

Nem csak infosként vagy mérnökként lehet jól keresni, de nekünk jelenleg sokkal könnyebb mint az ország többi részének (ami nem kellene, hogy így legyen és szomorú, hogy másoknak sz*r). 1,5 éve végeztem Mérnökinfo szakon Szegeden. Nem voltam különösebben jó tanuló, elég nehéz is volt és csúsztam is 1 évet (alaposan megszenvedtem vele). De a lényeg, hogy Budapesten 2 hétig tartott egy programozói melót kapnom, ez másfél éve volt és jelenleg 450 ezer bruttót és 40 ezer kafetériát kapok.

Lehet vannak akiknek ez nem számít soknak, de szerintem elég jó, megvagyok vele elégedve és elég nagy könnyedséget ad a tudat, hogy egy héten belül találnék másik munkát ha kellene. A meló elég nyugodt, kellemes a munkakörnyezet, jófej kollégák,főnökök.(ezek általában minden infos cégnél ilyenek, volt csoporttársaim elmondásai alapján)

Szóval ha jó vagy matekból(persze ez nem elégséges, de azért elég alap hozzá)és a gépektől sem kapsz frászt, szerintem megéri elvégezni valamilyen infós/mérnök szakot megpróbálni. Ha szereted megéri végigszenvedni, mert utána tök jó csinálni és jó dolga van az embernek.

Ha nem szereted a matekot és nagyon humán beállítottságú vagy, akkor viszont semmi értelme még akkor sem, ha végigszenved is valahogy, utána utálkozva fogsz bejárni a melóhelyedre.

Vannak ismerőseim (4) akik pont hasonló okokból külföldre mentek és egyikük sem bánta meg. Ugyan mind szokott beszélni honvágyról, de nem terveznek visszajönni. Ha külföldet tervezel a legjobb tipp a nyelv minél jobban.

Tudom, hogy választ nem adtam, de remélem legalább kicsit hasznos volt.

2014. aug. 13. 22:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!