Ilyenkor mi a teendő? SOS
A nővérem egy áruházlánc egyik közértjében dolgozik napi 10-12 órát (papíron csak 8-at!). A túlórákat nem fizetik, mivel nem is léteznek papíron. Év végén a megmaradt szabadságát ami 8 nap, nem kapta meg, le kellett dolgoznia, természetesen teljesen ingyen.
Decemberben egész hónapban délutános volt és a délutános pótlék miatt többet kellett volna kapnia, mint eddig (eddig félhónapig délelőttös fél hónapig délutános volt), ennek ellenére 15e ft-tal kevesebbet kapott, mint eddig. A főnöke már megfenyegette kirúgással, mert szóba hozta neki a dolgot.
Szerintetek megérné jogi útra terelni a dolgot? Úgy értem egy szegény embernek van esélye egy multival szemben a bíróságon? Mindenféle képen szeretnék valamiféle igazságszolgáltatást ez ügyben, de nem tudunk semmit sem bizonyítani.
Sajnos már nézett más munkahelyet, de úgy néz ki sehová sem akarják felvenni (gondolom a válság miatt kevesebb is a munkahely).
Segítségeteket kérném, mit tegyünk?
spar? hoppá! hát, a spar ezen nagyot bukhat! valszeg vmi kiskirály pénztáros csoportvezető pattoghat, nem hiszem, hogy az üzletlánc hivatalosan megengedne ilyet.
én a rokonod helyében tényleg igyekeznék írásban közlekedni (hogy maradjon nyoma). tehát csak akkor kiírni magam, amikor tényleg szabin vagyok, és nem kiírni magam, amikor nem vagyok. ha szóbeli fenyegetést kapok erre csopvezetőmtől, akkor feljebb lépnék.
üzenem neki a mondást: attól még, hogy a burger kingben dolgozol, nem vagy király. ez igaz a hatalomittas főnökére is.
Az az igazság, hogy a multik hatalmas előnnyel indulnak ebben az országban, de...és itt jön a DE.
A munkaügyi Bíróság nagyon komolyan veszi a munkavállaló érdekeit. Ha tudnak használható bizonyítékot felmutatni (tehát olyat, hogy ami szerződésben le van írva, azt nem teljesítették), akkor van esély. Különben meg ha nincs írásos bizonyíték, tényadat nélkül nem tudtok mit kezdeni. Mindent alá kell támasztani, és ha alá tudjátok, akkor cselekedjetek! Azért egy ügyvéd iserőst jó lenne megkérdezni, vagy egy jogi képviselőt!
Álljon meg a menet! Azt, hogy 15.000 ft-tal kevesebbet kapott, biztos, hogy meg lehet reklamálni.
Ha utalással kapja a fizuját, akkor a bankszámlakivonaton rajta van az összeg, meg hogy munkaszerződés szerint mennyi jár neki havonta. Ha kp kapja a fizuját, akkor meg alá kell írnia átvételkor. Ha aláírt egy kevesebb összeget, sajna nincs mit tenni, hisz "miért írta alá?". Ha kevesebb összeget írt alá, akkor azt a cég hogy papírozta le? Kevesebbet csak akkor adhatnak, ha táppénzen volt, (nem volt) vagy ha fizetés nélküli szabin volt. (ott sem volt). Ha ki is írták neki a fizetett 8 nap szabiját, attól még nem fejthetnek neki kevesebb bért.Amúgy a jelenléti ívet is neki kéne aláírnia frissen, és ha egyszer nem volt szabin, akkor ez HAMISÍTÁS. Szerintem is jó lenne munkaügyi bírósághoz fordulni, ez aljasság!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!