Fizetés nélküli szabadság hogyan működik?
Párom kapott egy jobb álláslehetőséget,de nem feltétlenül akarna kilépni elsőre a jelenlegi munkahelyéről. A jelenleginél kérhet fizetés nélküli szabadságot.
A kérdésem,hogy ebben az esetben az új helyre betudják jelenteni a fizetés nélküli szabadság ideje alatt? Vagy a régi helyén fizetést nem kap,de a tb, nyugdíja ugyan úgy ketyeg?
Ez nem így működik.
Jogszabály szabályozza, hogy mely esetekben kérhető fizetés nélküli szabadság (pl. kisgxyerekkel otthon vagy gyes-gyed idejére, saját erős házépítés, beteg közeli hozzátartozó ápolása, illetve régen még a sorkatonaság volt ilyen).
Kérvényt kell írni a munkáltatónak, amiben indokolni kell.
Ez így nem működik.
Részletesen le van itt írva minden pl. de a munka törvénykönyvének hatályos verziója is ingyenes a netjogtárban.
A fizetés nélküli szabadság idejére nem vagy biztosított, és a nyugdíjad sem ketyeg. Semmit nem fizet utánad a cég. Az egésznek annyi a lényege, hogy állományban maradsz, vagyis tulajdonképpen egy írásbeli biztosítékod van arra, hogy a kért szabadság végétől újra van munkád, nem kell újat keresned. Egyébként ahhoz, hogy egy másik cégnél bejelentsenek, nem kell kilépned a jelenlegi munkahelyedről. Lehet több állásod is párhuzamosan.
Amit itt az egyik hozzászóló írt a jogszabályokról, az az, amikor a cég köteles neked fizetés nélküli szabadságot biztosítani. Nem csak ezekre az esetekre kérhetsz, ezek azok, amiknél nem utasíthat vissza. Az viszont már a főnököd jóindulatán múlik, ad-e arra is, hogy te más munkahelyen próbálkozz, utazgass vagy épp csak pihengess néhány hónapot.
1. vagyok.
Azt ugye senki sem hiszi el 2014-ben, hogy a munkáltató fizetés nélküli szabadságot ad akár kérvényre is MUNKAKERESÉSRE????
(ja, elvileg lehet, de gyakorlatilag a törvényben előírt kötelezőkön túl és nagyon ritka, nagyon professzionális tudással rendelkező, magasan képzett szakemberek egyéni igényein túl én még ilyet életemben nem hallottam... gondolom a kérdező férje nem ebbe a csoportba tartozik)
2. vagyok.
Ebben a pillanatban két barátom is van fizetés nélküli szabadságon az itteni munkahelyén pusztán azért, mert külföldön kaptak munkalehetőséget határozott idejű szerződéssel. A főnökük egyetértett abban, hogy az ilyet nem szabad kihagyni. Vannak normális emberek is.
Közalkalmazott. 12 órában dolgozik (OMSZ), így nem hinném,hogy e mellé még 8-12 órában be lehetne jelenteni.
Ha minden kötél szakad természetesen ott hagyja a közalkalmazotti munkáját,mert itt 2,5* annyit megkeresne. Csak a bolondja szereti a jelenlegi munkáját és,ha megteheti x idő után vissza jönne,csak amíg ráncba nem szedjük magunkat. Kollégája (kisfőnök) nem említette,hogy csak bizonyos indokkal engedik el a munkavállalót. De,ha nem engedik,akkor kilép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!