Külföldre költözés esetén hogyan intézzem a dolgaim?
Ha ez számít valamit: Sájcba mennék (elsősorban Zürichbe), és programozóként szeretnék elhelyezkedni.
Már utánanéztem a hivatalos dolgoknak, tehát azt tudom, hogy itthon és külföldön miket kell elintéznem. Arra vagyok kíváncsi, hogy mikor kell végleg kiutaznom. Már sokat gondolkoztam ezen, és két forgatókönyvet találtam ésszerűnek:
A)
1. Még itthon, az interneten keresek állást.
2. Kiutazok állásinterjúra.
3. Függetlenül attól, hogy az állásinterjú sikerült-e, hazautazok.
4. a) Ha sikerült az állásinterjú, fogom a pakkom, és végleg külföldre költözöm.
4. b) Ha nem sikerült az állásinterjú, akkor az 1. pontra ugrok vissza.
B)
1. Még itthon, az interneten keresek állást és albérletet.
2. Fogom a pakkom, és kiutazok (végleg) állásinterjúra.
3. a) Ha sikerül az állásinterjú, boldogan élek, míg meg nem halok.
3. b) Ha nem sikerül az állásinterjú, ottmaradok a szállásomon, és az interneten tovább keresem az állást.
Az A) lehetőség megengedi, hogy Svájc egész területén keressek állást (bár elsősorban Zürichbe szeretnék menni).
A B) lehetőség megspórol nekem egy oda-vissza (vagyis inkább egy vissza-oda) utat.
Jelenleg annyi pénzem van, hogy ha nem találok állást, akkor kb. szűk két hónapig tudok meglenni Zürichben (akkor, ha csak egyszer utazok ki).
Az álláslehetőségekről pedig annyit, hogy kb. 200-300 találat van a különböző álláskereső oldalakon, amik nekem megfelelhetnek.
Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy milyen az ideális forgatókönyv (nem feltétlenül az érdekel, hogy az itt leírt 2 közül melyik a jobb, hanem akinek már van ebben tapasztalata, az hogyan csinálta).
Ha sokat olvastál már erről, akkor azt is tudod, hogy Svájc pont nem gy kapkodós ország, Te jelentkezel egy állásinterjúra, ők pedig behívnak 3-4 hónappal később, tehát a 'B' verzió itt már bukik.
Szintén bukik a 'B" verzió, mert tartózkodási engedély nélkül nem tudsz lakást bérelni, tartózkodási engedélyt pedig munkaszerződéssel a kezedben kapsz csak.
Tehát végképp elvetheted, nem mellesleg a szűk két hónapig tudnál élni abból a pénzből az baromi kevés.
Köszönöm a választ!
Szóval, akkor ingázhatok oda-vissza annyiszor, ahányszor nem sikerül az állásinterjú?
Esetleg vannak még további javaslatok?
Sajnos Svájcba az egyik legnehezebb "bejutni" és a fenti módszerek egyike sem sikeres, ha valamelyik uniós ország lenne a cél akkor a B megoldás jó lenne. Egyébként két hónapnyi pénzzel csak akkor indulj el ha nagyon szerencsésnek érzed magad, mert átlagban fél év mire valaki munkát talál olyan országban, ahol még sose dolgozott.
Svájcba leginkább úgy lehet, hogy nemzetközi céghez kell menni dolgozni idehaza, majd 1-2 év után lehet főnökséget nyaggatni, hogy szívesen dolgoznál a svájci telephelyen.
Például British Petrol.
Ha nincs alaphangon és minimum 3 millió forintod (nem, nem viccelek, 11-12000 frankról beszélek), a B-t nem javaslom, pillanatok alatt elvérzel és tolod haza a bicajt. De ha van, akkor meg pláne interjúkra, illetve arra történő repkedésre költsd inkább.
Van C verzió is, fontold meg, különösen ha Zürich-be készülsz:
- leütöd az interjúidat, kirepkedsz külön, semmi szállás
- ha megvan a szerződés, nem Zürich-be költözöl, hanem Németországba (Baden-Württemberg, Bodensee)
- rövidtávon fele, hosszabb távon negyedannyiba kerül, különbözet megmarad interjúra + első havi ingázásra
- Ha autód van, nincs gond, 50 perc alatt Zürich-ben vagy
- Ha nincs:
- Konstanz (BW) (nem olcsó), vonat kb másfél óra
- Singen (BW) (olcsóbb), közvetlen vonat Zürich-be 58 perc, további előnye hogy Deutsche Bahn, a svájci tömegköz és árai elkerülhetőek (legalábbis nagyrészt)
Összehasonlításképpen: 40 m2 lakás Singen (Németo.) 400 EUR, Zürich-ben ugyanez nagyon minimum 1500 CHF, de akkor még esetlen helyen is van, a különbözet kb 800 EUR havonta. Ebből simán bejársz autóval is, vonattal is.
Ha mindenképpen Svájcba mész mégis (lakni is), Zürich mellett fondtolj meg, főleg ha autód van, olyanokat mint Winterthur, Wettingen, Uster, stb. Olcsóbb lesz.
Sok sikert.
Az allasinterju utan nem fogod tudni azonnal hogy felvettek-e vagy nem, hanem azt mondjak hogy majd ertesitenek.
A B semmikeppen sem mukodik, ha valamelyik akkor az A.
De nekem ugy tunik mintha sohasem lettel volna meg allasinterjun.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!