Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 4 órás munkaviszony beleszámít...

4 órás munkaviszony beleszámít a nyugdíjba?

Figyelt kérdés
Egy ismerősöm azt mondta nem számít bele, de én úgy tudtam hogy beleszámít, csak 4 órás munkaviszonynál 1 év fél évnek számít. Tényleg nem számít már bele vagy úgy van ahogy én tudom? Köszi
2014. jún. 12. 17:45
 1/7 anonim ***** válasza:
86%
Beleszámít, de tényleg csak felének. Én is így tudom.
2014. jún. 12. 18:02
 2/7 A kérdező kommentje:
Értem, köszi. Ma mondták hogy már nem számít bele...próbáltam utána olvasni, de semmit nem találtam erre vonatkozóan, ami friss adat lenne. De én is úgy tudtam hogy beleszámít csak a felének.
2014. jún. 12. 18:04
 3/7 anonim ***** válasza:
64%
Attól függően számít bele, hogy mennyi bruttó jövedelemre vagy bejelentve. Ha legalább a teljes minimálbért kapod (nem csak az arányos részét), akkor teljes szolgálati időnek számít. Ez tuti biztos, utánakérdeztem, mert én is 4 órában dolgozom. Kevesebb időnek csak akkor számít, ha a havi jövedelmed nincs bruttó 101500 Ft.
2014. jún. 12. 18:25
 4/7 anonim ***** válasza:

A jelenleg hatályos szabályozás:

"56. § (1)65 Az arányos szolgálati időt (Tny. 39. §) a Tbj. 44. §-a szerint nyilvántartásra kötelezett, ennek hiányában a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv számítja ki. A szolgálati időt az adott naptári évre (évben) - a biztosítási jogviszony időtartamára - úgy kell kiszámítani, hogy

a) meg kell állapítani az említett időszak alatt elért nyugdíjjárulék-köteles keresetet (jövedelmet) és az erre az időszakra - a (2) bekezdés szerint - számított minimálbér összegét,

b) ha az adott naptári időszakban ténylegesen elért nyugdíjjárulék-köteles kereset kevesebb, mint az ugyanazon időszakra vonatkozó minimálbér összege, akkor a nyugdíjjárulék-köteles kereset (jövedelem) összegét el kell osztani az a) pont szerint megállapított minimálbér összegével, majd

c) az így kapott hányadost meg kell szorozni az adott időszak naptári napjainak számával. Ha az eredmény nem egész szám, azt egész számra fel kell kerekíteni.

(2) Az (1) bekezdésben említett időszakok teljes tartamára figyelembe vehető minimálbér számításánál - ha a biztosítási jogviszony a naptári hónap (hónapok) teljes időtartama alatt fennállt - naptári hónaponként a mindenkor érvényes minimálbér havi összegét, ha pedig a biztosítási jogviszony nem teljes naptári hónapon át áll fenn, egy naptári napra a mindenkor érvényes minimálbér harmincad részét kell figyelembe venni. Az adott időszakra vonatkozó minimálbér számításánál figyelmen kívül kell hagyni annak az időszaknak a naptári napjait, amelyeken a biztosítás szünetelt vagy a biztosítottnak nem volt nyugdíjjárulék-köteles keresete (jövedelme)."

168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet

a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról

A jogszabály mai napon (2014.VI.12.) hatályos állapota

2014. jún. 12. 20:39
 5/7 A kérdező kommentje:

Hú köszi az infókat. Nekem kicsit bonyolultak ezek a jogszabályok, nem vagyok ezekben otthon.

Az én bruttó jövedelem 59.000 ft. tehát nem éri el a bruttó 101500 Ft-ot.

Akkor így is beleszámít valamit a nyugdíjba ha jól értem, csak nem a teljes része úgy mit a 8 órásnak?

2014. jún. 12. 21:00
 6/7 anonim válasza:
Teljesen mindegy, te nyugdíjat már úgy se fogsz kapni, legalábbis nagyon keveset.
2014. jún. 12. 23:43
 7/7 A kérdező kommentje:
Igen valahogy én is így látom, csak apumat akarom megnyugtatni hogy ez is számít, még ha nem is teljes időnek, de valamit számít.
2014. jún. 13. 08:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!