Manapság csak ismerősökön keresztül lehet állást találni?
Szerintem nem (akkor sem, ha lepontoztok).
Egyetlen munkahelyemre sem ismerős által kerültem be.
Sok múlik a szakképzettségen, nyelvtudáson és természetesen az interjún is (ha eljut valaki odáig).
(még úgy is fenntartom a véleményem, miszerint NEM csak ismerősön keresztül, hanem igenis önerőből is lehet boldogulni, hogy egyedülálló, kisgyermekes édesanya vagyok- munkavállalás tekinetében ez egy óriási hátrány, mint tudjuk- mégis van normális munkám).
Családban van olyan, aki közmunkás, hónapok óta takarítja a közterületeket baromi kevés pénzért, amennyiért üres a hűtő, és a hónap végefelé a kenyér is kétséges...
Továbbá van olyan emberke is, aki korábbi munkahelyének megszűnte után másfél évig munkanélküli volt, pontosítok, az volt a munkája, hogy napi 6-7 órában munkát keres... most napi 11 órát kell állnia, szintén kevés pénzért, megalázó körülmények között, de legalább meló.
Van gépészmérnök ismerősöm, aki munkanélküli.
Jó, ők 45-50 évesek.
Egy villamosmérnök és egy közlekedésmérnök ismerősöm fél év alatt tudott csak elhelyezkedni diplomázás után.
Jó, aki 30 éves, tehát fiatal még de már van 5-6 év szakmai tapasztalata és férfi, tehát nem áll fenn annak a veszélye, hogy szülni fog, az biztosan el tud helyezkedni nem nettó 70 ezerért és nem rabszolgamunkában - ismerős nélkül.
De... a többiek....
Én egyelőre hallgató vagyok, így innen vannak tapasztalataim.
Aki protekciós, az április végén intézte, anyuci-apuci benyomta valahova szakmai gyakorlatra.
Akinek nincs ismerőse, az már decemberben és január elején küldi az email-eket. Ha nem, nem lesz szakmai gyakorlata. Lehet, hogy diplomázás előtt fog ott állni, hogy minden követelmény megvan, csak épp a szakmai gyakorlat nem.
Amúgy egyik tanárommal beszélgettünk, legfőbb kérdése az volt, van-e ismerősöm az adott területen. Mikor elmondtam, hogy nincs, akkor a tekintetéből és a gesztusaiból rá lehetett jönni, hogy az a véleménye, hogy kb. nem lesz esélyem. Aztán ki is mondta, hogy szerencsével elhelyezkedhetek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!