Fizikus doktorival milyen állások vannak?
Szerintem semmi. Nem lehet magyarországon elhelyezkedni fizikusnak, max az egyetemen érdeklődhetsz van-e tudományos tanácsadói állás, de azokra is hosszú a várólista, szóval sok jóra ne számíts
2014. máj. 28. 18:26
Egyetemeken tényleg megpróbálhatod,vagy ott a kfki, oda biztos felvesznek főleg ha olyan kutatásokat is csináltál phd alatt. Az egyetlen gond,hogy nem valami eget verő a fizetés (pontosan én se tudom),de állandóan lehet menni külföldre kutatni amit teljesen fizetnek és akkor is szoktak adni plusz fizetést,ami viszont már jó.
Én a helyedben külföldre mennék,főleg ha jó a nyelvtudásod,mert fizikus msc-vel is láttam már olyan állást,ahol 8ezer eurót fizetnek,csak ott is legalább angol és német társalgási szinten kell.
Phd alatt nem vettél részt kutatásokban? Mert általában ott is külföldi egyetemekkel vagy kutatóközpontokkal dolgoznak együtt és úgy már lehetne dobni egy emailt annak,akivel kutattál,hogy nincs-e külföldön valami.
2014. máj. 29. 13:45
3/18 A kérdező kommentje:
Félreértesz, még nincs diplomám se sőt még egyetemre se járok csak azért írtam így mert 100% hogy fizikát fogok tanulni és az a fajta ember vagyok aki vagy rendesen csinál valami vagy sehogy szóval vagy kiszenvedem a doktorit vagy abbahagyom az elején.
Akkor a villamosmérnöki a neked való ! Ott is leginkább a fizika kell az elektronikához és 100% az elhelyezkedés és a magas fizu, igaz sokat kell nyelni a BMÉ-n.
2014. máj. 29. 16:52
Már megbocsáss,de ha csak a fizika érdekli,akkor fizikusnak menjen,ne villamosmérnöknek. Hiába fogja érteni a fizikai részét a dolgoknak,ha mondjuk egy műszaki rajzot nem tud kicsikarni magából. A legnagyobb szívások a villamosmérnök és építész/építőmérnöki szakokon maga a rajzok/beadandók készítése. Rengeteget kell csinálni,amivel elmegy a szabadidő,vagy az az idő,amit tanulásra szántál (ezen kívül persze gyakorlatokra is kell beadandó). A fizikusoknak is van persze minden héten beadandó nem csak sima feladat megoldós,hanem laborjegyzőkönyv is. Ez pedig csakis a kérdezőn múlik,hogy melyiket választja,mert nekem pl személy szerint a heti beadandókon felül egy kb 10-15 oldalas jegyzőkönyv vállalhatóbbnak tűnik,mint egy rajz elkészítése. Egyik se könnyű,de ember válogatja (nekem középiskolában kellett műszaki rajzokat csinálni, talán kéthetente egyet,ami nem összemérhető az egyetemi szinttel,de velem már akkor megutáltatták az egészet). A rajzot csak otthon asztalnál lehet, de egy jegyzőkönyv megírásán vonaton is lehet okoskodni laptopon. Az meg egyértelműbb,hogy a fizika szakon valószínűleg jobban megértetik vele a fizikai törvényeket és kicsit részletesebben is veszik.
2014. jún. 1. 23:41
6/18 A kérdező kommentje:
Az a lényeg, hogy a fizika, a dolgok működése érdekel és nem az, hogy fizikával kapcsolatos legyen a dolog. Főleg a részecskék fizikája az ami nagyon izgat nem tudom e-területen milyen lehetőségek vannak. Legszívesebben kutató fronton dolgoznék azt lenne jó tudni erre mekkora sansz van, hogy összejön.
van rá esély, magyarok is dolgoznak a cernben, de nem sok.
magyarországon nincs nagyon kutatásfejlesztés, főleg enm részecskefizika terén, ahol van is, ott túltelítettség van, mint mondták, és csak külföldben érdemes gondolkodni (szinte bármilyen területen magyarországról). az állam versenyképessége nagyon rossz ezért az állami alkalmazottak nem is keresnek eleget. pl j kategóriába eső közalkalmazott pályakezdő 102 ezret kap nettóban.
viszont angol+német/franciával van esély egy pár éves pályafutás után cernre, ha kiemelkedő vagy.
2014. jún. 3. 12:02
8/18 anonim válasza:
Én is csak ennyit írnék, hogy külföld. Ha itt tisztességesen végigcsinálod a képzés minden szintjét, kint már nem lesz gond.
2014. jún. 3. 12:37
9/18 A kérdező kommentje:
És mekkora az esély, hogy külföldön el tudok helyezkedni, mennyire nagy a "kereslet" magyar tudósokra?
Majd ha elkezded msc-t meg phd-t,akkor meglátod,hogy ha ez a célod,hogy külföldön dolgozz,akkor 100%,hogy ott is fogsz,mert egész msc és phd alatt kutatásokban (esetleg konferenciákon) kell részt venned (de legalábbis msc alatt nagyon ajánlott,phd alatt meg tudtommal kötelező) és mivel ezek többsége külföldi egyetemekkel,vagy külföldi kutatóközpontokkal történik,így nem lesz nehéz. Neten keveset találni erről,de pl a kfki pesten is egy csomó külföldi céggel működik együtt,szóval nem nehéz ha direkt úgy tervezed. Szerintem ezen még korai aggódnod, sokkal nehezebb lesz a phd-t megszerezned,mint utána állást találni valahol. Azért ha nagyon elhivatott vagy,már bsc alatt is szert tudsz tenni külföldi kapcsolatokra.
2014. jún. 3. 14:39
Kapcsolódó kérdések: