Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Munkáltatók/bolttulajok/üzletv...

Munkáltatók/bolttulajok/üzletvezetők! Mit szólnátok, ha valaki egyszer csak egy ilyen ajánlattal állítana be hozzátok?

Figyelt kérdés

Üdv!

Szóval, pályakezdő munkanélküli vagyok (nevelőnőként, korrepetítorként alkalmanként dolgoztam), sajnos az utóbbi kb. 2 évben eléggé megromlott az egészségi állapotom (nyaki gerinc problémák), így súlyokat nem tudok emelgetni/tologatni, takarítást sem tudok így vállalni, és egyelőre részmunkaidőben tudnék csak elhelyezkedni (terápiák, tornák végett), viszont nagyon szeretnék végre elhelyezkedni, méghozzá egy antikváriumban, antikvitásban. Viszont egy egyszerű ruhaboltba, szoláriumba sem vesznek fel, mert nincs eladói tapasztalatom (honnan lenne, ha emiatt sehova nem vesznek fel?).

Tehát arra gondoltam, hogy felkeresek néhány antikvitást, és megkérdem a tulajt/üzletvezetőt, hogy dolgozhatnék-e ott "deákként", ahogyan régen tették a fiatalok. Tehát nem kérek fizetést, 1 héten 3-4 napot 4-6 órában ott dolgoznék, ezalatt ő megtanítana kasszázni, stb. (de főként a régiségek felismerésére, azok kezelésére, könyvek iktatására, stb). Gyerekkori álmom, hogy könyvekkel, de főként régi könyvekkel, régiségekkel foglalkozzak (hosszú távú terveim közt egy saját kis antikvitás szerepel), így nagyon örülnék, ha ezt sikerülne elintéznem. Ki is néztem pár közeli helyet, csak azt nem tudom, hogy ezt hogyan "tálaljam"? Stílusomból adódóan egyenes ember vagyok, legszívesebben élből rákérdeznék, de ez így nem pofátlanság vagy lerohanás?

Nem igazán tudom, hogy hogyan kezdjek hozzá, és nem szeretném elrontani az esetleges esélyem azzal, hogy csak így berontok egy boltba,ezért kérdezlek titeket, hogy mit szólnátok egy ilyen ajánlatra/kérésre?

23/N

2014. márc. 6. 18:31
 1/9 anonim ***** válasza:
76%

Jó magam is könyvekkel foglalkozom, így nagyjából sejtem mire gondolsz..

Ha optimista vagyok akkor azt mondanám neked, hogy aki mer az nyer is. Mit veszítesz ha nem próbálod meg? Legfeljebb kedvesen elutasítanak. Ha meg valakinek ingyen munkaerő jól jönne, az úgy is alkalmazni fog.

Viszont néha igencsak pesszimista tudok lenni, és ebben az esetben azt mondanám, hogy régen nem azt a világot éljük amikor deákra szükség van, aki ingyen tanulhatná ki a szakmát.. Ma a legtöbb antikváriumban nem fognak olyan emberrel foglalkozni aki semmit nem tud, bár ingyen dolgozna, de oktatni, tanítani kéne. Inkább fizetnek de menjen oda olyan aki érti is amit csinál.

Nem tudom dolgoztál-e már akárhol, de egy eladói vagy könyvtárosi munkáknál legtöbbször el is várják, hogy tud mit csinálsz. A munkahelyi alapszokásokat a kollégák mondják, mutatják meg, de ők sem oktatnak vagy tanítanak.

De erősebb bennem az optimizmus még ebben a pocsék világban is: Szóval mit veszítesz ha nem próbálkozol??

sok sikert neked..(remélem összejön)

2014. márc. 6. 18:53
 2/9 anonim ***** válasza:
89%

Én elhajtanálak, mert:

Akár régiség akár könyvek, nem sok hasznod veszem ha nem tudsz emelni. Már pedig a könyvek nehezek ha nem egyesével hurcolászod őket A-->B között.

Más részről egy nem hivatalos munkavállalót aki "feketén" van ott az életbe nem engednék a cég pénze közelébe, mert fogod magad, hazaviszed a napi bevételt aztán mit kezd veled a tulaj? Elhiszem, hogy te nem vagy olyan, de ő is el fogja hinni?

Harmadrészt szerintem az ilyen jellegű "ingyenmunkáért" büntet a NAV.

2014. márc. 6. 19:04
 3/9 Józsi21 ***** válasza:
82%

Nézd én is csak dicsérni tudom a tanulni vágyásod,viszont a magyar törvények értelmében minden elvégzett munkáért munkabér jár,+ járulékok és adók állambácsinak.Tehát az elgondolásod szép,és jó de törvénytelen.(bocs)

Bár megkérdezheted veszíteni nem veszítesz semmit!

Minél hamarabbi gyógyulást,és sok sikert az életben!

2014. márc. 6. 19:09
 4/9 anonim ***** válasza:
87%
Igen, ezzel pont az a baj, hogy az adóhatóság nem fogja neked elhinni, hogy ingyen dolgozol, ha már ott vagy. És ha nincsenek papírok erről, akkor még jól meg is büntetik a tulajt. Tehát muszáj pénzt adnia.
2014. márc. 6. 19:25
 5/9 anonim ***** válasza:
75%
Én azt látom, hogy a kozmetikus és fodrász tanulóknak kell fizetni azért, hogy dolgozhassanak egy mester mellett. Szóval ingyen nem alkalmazzák őket a maszekok, hanem még a szülő fizet havi fix összeget, hogy a gyerek ott tanulhasson. Szóval lehet, hogy ha pár próbálkozás (de mindenképpen próbáld meg, egyáltalán nem ciki, én is ezt csináltam mikor munkanélküli voltam) után nem sikerül a dolog, el kéne ezen gondolkoznod, hogy kisebb összegben megegyeztek, hogy te ott lehess. Akkor csak bevállalják. És ha látják, hogy jól megy neked a dolog és jó munkaerő vagy, még majd alkalmaznak is, ez elképzelhető.
2014. márc. 6. 19:43
 6/9 anonim ***** válasza:
57%
Nem muszáj pénzt adnia, de a papírnak meg kell lenni. Sokan csinálják azt, hogy alkalmazottként dolgoznak és saját maguk fizetik ki hóvégén, amennyit a főnök könyvelője mond, az adókra, TB-re és nem kapnak fitzetést, csak a bevétel x százalékát. Ez Magyarország, ne felejtsük el.
2014. márc. 6. 19:45
 7/9 anonim ***** válasza:
90%

Egy budapesti antikváriumban dolgozom, és olvasva, hogy a betegséged miatt mit nem csinálhatsz, így tuti nem fog egyetlen egy antikvárium sem alkalmazni, még ingyen sem ha megtehetné. Miért? elmondom neked.

Antikváriumban nincs külön kasszás vagy raktáros, vagy könyvek besorolása, iktatására szánt emberke. Itt mindenki csinál mindet. Ha kell akkor a 10 kilós atlaszkönyveket létrán felkapaszkodva helyezzük a legfölső polcra. Ha kell kint a raktárban 8-9 órán keresztül osztályozzuk, iktatjuk a könyveket ami emeléssel, pakolással együtt jár. Ha kell beállunk a pénztárgép elé, és intézzük a dolgokat.. Este ha kell, akkor szépen ki is takarítunk az üzletben. Mindenki mindent csinál. Én egészséges ember vagyok, de volt olyan nap amikor a sok pakolástól majd leszakadt a derekam annyira fárasztó volt.. Nem tudom te hogy képzeled el az antikváriumi munkát,de elhiheted nekem, kell oda fizikai erő is.

Nem hiszem, hogy bárki felvenne ha nem és itt téged idézlek

" súlyokat nem tudok emelgetni/tologatni, takarítást sem tudok így vállalni,"...

2014. márc. 6. 20:06
 8/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Eléggé elkeseredem, de legalább nem akkor, ott, helyszínen kell "pofára esnem".

Azért várok még válaszokat, tippeket.

2014. márc. 17. 17:52
 9/9 anonim ***** válasza:
93%

Ha valamilyen munkát kinézel magadnak, jelentkezz gyakornoknak. Gyakornoki szerződéssel hivatalosan tartózkodsz a cégnél és végzel munkát.

A másik dolog, hogy legyen ötleted arra, hogy az adott munkakörre miért lennél te jó választás. Pl. ha antikváriumba dolgozol, miért jó ez az üzlet tulajdonosának, magyarán mi az általad hozzáadott többletérték.

Azért nem vesz fel senki, hogy megtanuld a szakmát. Viszont ha meg tudod fogalmazni pl. hogy van ötleted képességed arra, hogy minden vásárlónak plusz eladsz még 1 könyvet, az már többletérték. Viszont ha nincs ilyen, akkor nem kell az adott munkát elvállalnod sem, mert te sem fogod benne megbecsülve érezni magad.

Javaslom, inkább az erősségeidre koncentrálva keress munkakört magadnak, és a fenti gondolatmenet alapján jelentkezz gyakornoknak.

2014. ápr. 24. 16:38

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!