Egy egyetem diplomás pályakövető rendszert tart fenn az összes karon végzettek számára – KIVÉVE a bölcsészkaron végzetteknek. A kérdésemre ugyan ennek mi oka, nem válaszolnak. Ki mit gondol erről?
Az ok persze a napnál világosabb. Így a kérdésem inkább arra irányul, hogy maga az egyetem mondja ki azt amit mindenki tud: hogy a bölcsészdiploma WC-papír, semmit se ér, a végzettek 99%-a csak a fióknak tanul, még a teszkóba se kellek vele, mert ott is csak akadály. Eljutottunk oda hogy van olyan diploma amely nem az elhelyezkedést segíti hanem gátolja.
De miért nem lehet ezt elismerni?
Persze az egyetem holtáig tagadná ezt, és kikérné magának.
De hát akkor itt az alkalom! Itt a bizonyítás ideje!
Indítsák be a pályakövetést szépen! És akkor maguk a számok fogják megmutatni a valós helyzetet!
Ja hogy akkor már nehéz lenne kamuzni a diplomák értékéről?
Hát igen. Úgy már nehéz lenne.
Ezt az egyetemnek is elmondtam (rektor, dékán, HÖK, tanulmányi). Mindenhol felkértek a távozásra.
A bölcsészek eredetileg a civilizáció hagyatékának őrzői: Rájuk van bízva a kultúra, a műveltség, ami, valljuk be, igen nagy felelősség. A bölcsészek feladata, hogy egy 2000 éves hagyomány elé álljanak, és rákiáltsanak a betörni kívánó barbárságra. Ma ez a harc különösen fontos, hiszen egyre gyorsabban áramlik fel a szenny a csatornából, alulról és belülről is támad a barbárság, így a bölcsészeknek egy belső, szellemi limest kell kiépíteniük, hogy megállítsák a romboló erőket.
Csak sajnos feleslegesen sok bölcsészt képeznek. Nem kell ennyi egyáltalán sehová. Történész, könyvtáros, anglisztikus, szociológus, magyar tanár, altajisztikus, szabad bölcsész (az mi?), andragógus (az mi a tököm? -kérdeznék sokan), stb.
Ezekből 1 év alatt termel ki annyit most a felsőoktatás, ami elég lenne a következő 4-5 évre.
Egyébként a "semmit nem érő" diplomák is többnyire érnek valamit. Nagyon sok olyan állás van, ahová a felvétel feltétele, hogy legyen diploma. Mindegy, hogy milyen, csak legyen diploma.
én meg azt tudom neked elmesélni hogy egy karriertanácsadó mit mondott: úgy írjam meg az önéletrajzomat, hogy "kifelejtem" belőle a három diplomám közül kettőt. és akkor "talán" el is fogok tudni helyezkedni.
mert ugye (idézem!) kinek kell egy agyondiplomázott ember ráadásul ILYEN (és megnyomva az ilyen szót) diplomákkal...
ennyi.
szeretnék látni egy listát a "büfészakokról"
és szeretném tudni mely felsőbb hatalom állítja össze ezt a listát?
és szeretném tudni: ha egy egyetemen van legalább 15 féle bölcsész szak, és közülük senki pályakövetéséről nincs infó-akkor most mind büfészak?
és szeretném tudni: mi van akkor ha X szak NEM büfészak és én elvégzem, és mégse kellek sehova na akkor mi van?
és szeretném tudni, mondjuk a közgazdász, jogász, mérnök (környezet), nyelvész, biológus-vajon ezek büfészakok?
csak mert ha nem (és furcsa lenne ha azok lennének) akkor vajon mi okból van az összes felsorolt diplomából példa ismerőseim körében huzamos állástalanságra?
hm?
egyébként vszínűleg nem olvastad el jól a kezdő írásomat: "Az ok persze a napnál világosabb. "
persze hogy mindenki tudja.
de én azt szeretném látni ahogy az egyetem rektor/dékán stb. kiáll és azt mondja: gyerekek, ha ide jöttök ezek az esélyeitek: teszkó (se), közmunka (se)
Nem értjük mi a célod. Vitatkozol itt olyan emberekkel, akik nem is annyira vitatkozni akarnak veled.
Ha felteszed magadnak a kérdést, hogy mi értelme volt kiírni ide ezt a kérdést, milyen választ kapsz rá?
Azért, hogy egy olyan dologról vitatkozhass itt random emberekkel, ami téged nagyon érint, vagy érzelmileg nagyon megérintett, de mással nem tudod megvitatni, mást nem érdekel ennyire? A múltba révedsz, ahelyett hogy a saját jövődön gondolkoznál?
"és szeretném tudni: mi van akkor ha X szak NEM büfészak és én elvégzem, és mégse kellek sehova na akkor mi van?"
A büfészak nem azt jelenti, hogy könnyű. Abból jön, hogy nem fogsz vele állást találni. Ebből jön maga az elnevezés: büfé, mert büfében dolgozó, vagy ruhatáros leszel vele.
"és szeretném tudni, mondjuk a közgazdász, jogász, mérnök (környezet), nyelvész, biológus-vajon ezek büfészakok? "
Közgazdász: Nem büfé, könnyű vele állást találni.
Jogász: Nem büfé, ugyan kell némi kapcsolati tőke, de könnyű vele állást találni.
Környezetmérnök: Büfé. Jelenleg erre nincs pénze az államnak, a versenyszféra pedig nem lát vele fantáziát, ergo nem lesz állás.
Nyelvész: Attól függ, mi az a nyelv. Angollal büfé, úgy mindenki tud. Svéddel, dánnal, japánnal nem büfé, könnyű állást találni.
Biológus: Mint a környezetmérnök. Kevés a hely, mert nincs rá kereslet/igény, de ha sikerül elhelyezkedni, tud jól fizetni. Határeset.
csak HALKAN jegyzem meg: van olyan diplomás ismerősöm aki már boldog lenne egy büfés / ruhatáros munkával is.
de még oda se kell.
sőt oda PLÁNE nem: ha meghallják h diplomás helyből körberöhögik.
ha meg letagadja: hát sokáig úgyse lehet letagadni a mai facebook linkedin stb. világban. ugye.
elnevezés: büfé, mert büfében dolgozó, vagy ruhatáros leszel
vele.
" Nyelvész: Attól függ, mi az a nyelv. Angollal büfé, úgy mindenki tud."
Ez hülyeség. Még manapság is az a gond, hogy kevesen tudnak jól angolul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!