Van ilyenre lehetőség felmondási idő elkerülésére?
16:10
Szerintem meg nagyon logikus is lenne, mert ezzel megakadályozzák azt, hogy az ember esetleg jobb munkát találjon. Nálunk is volt pont a múltkor egy srác, aki talált egy másik munkahelyet, sokkal jobbat, ott azt mondták neki, hogy megvárják, aztán itt nem engedtél el csak 30 nap után és addigra meg a másik helyen már felvettek valakit, hiába ígérték, hogy nem. Közben fel is hívták őt, hogy felvettek mást a helyére, de hiába, ha már a felmondási időt töltötte akkor ez van. És azóta is munkanélküli. Szóval 2 szék közül a pad alá esett. Hát ez nem túl jó rendszer véleményem szerint.
Akkor tényleg az az egyetlen járható út, hogy felmondok itt, letöltöm a 30 napot és bízok benne, hogy egyből találok valami mást????????? Ha meg nem akkor addig pénz nélkül leszek? Ez azért nevetséges.
Mert nem akarok egész életemben itt dolgozni, de eddig akárhány interjún voltam életem során, mindenhol azonnal vagy pár napon belül kezdeni kellett volna.
Azt is megteheted, hogy nem töltöd le a felmondási idődet, és "büntetésként" kifizeted a cégednek arra az időre járó béredet. Jó esetben ezen kívül nem perelnek rajtad semmit, rossz esetben az emiatt elszenvedett kárukat, "egyéb" veszteségüket is bevarrják Rajtad.
Más út tényleg nincs.
Egyébként hiába mérgelődsz, a törvény ugyanúgy védi a munkáltatót, mint a munkavállalót. Mind a kettőnek van felmondási ideje, ha másik kezdeményezi a munkaviszony megszüntetését. Ha Te mondasz fel, akkor az a munkáltatót védi (30 nap alatt pótolnia kell Téged), ha ő mond fel, akkor Téged véd, hogy addig is találj másik munkát.
Szerintem ez fair. Az viszont nem, ha a munkáltató simán elengedhetné a dolgozót, mert nincs annyira szükség a munkájára, mégis akadályozza ezzel az újbóli elhelyezkedését. Magyarul: amikor szemétkedik...
Igaza van az előzőnek, a törvények a munkáltatót is védik nekik is vannak jogaik.
"Szerintem meg nagyon logikus is lenne, mert ezzel megakadályozzák azt, hogy az ember esetleg jobb munkát találjon. "
Bocs, de a jelenlegi munkahelyednek nem az az érdeke, hogy te jobb munkahelyet találj, neked és a másik cégnek jó legyen, hanem hogy nála el legyen végezve a munka. Gondolj bele, főnök vagy valahol, dolgoznak a csapatodban. Mi a fontosabb, hogy amit rajtad (mint vezető felelős vagy) számon kér a felsőbb vezetőség, azt a csoportod elvégezze, vagy hogy XY munkavállalód boldog legyen máshol több fizetésért, vagy Z cégnél (amihez semmi közöd) gördülékenyebben menjen a munka?
Persze ha van lehetőség rá, mert ott állnak sorban a cég előtt a jelöltek azonnali munkavégzésre akkor fölösleges keménykedni, volt már nekem is olyan hely, ahol megegyezünk hogy mindenkinek jó legyen, de ezt a jelenlegi munkáltatódnak nem kötelessége megtenni. Nyugodtan ragaszkodhat ahhoz, amit te is aláírtál mint szerződés, benne a felmondási idővel, ami mind a kettőtök számára biztosít jogokat és kötelességeket, emiatt nem szemét. Hát persze, hogy munkavállalóként kellemetlen, én is egyszerű alkalmazott vagyok és megértem, mert voltam hasonló helyzetben. De vannak döntések, amiket meg kell hozni, hogy kockáztatsz és esetleg rosszabb helyzetbe kerülhetsz (vagy jobba), vagy maradsz ahol vagy.
A törvény nem akadályozza meg.
A munka törvénykönyvében megtalálod a munkaviszony közös megegyezéssel megszüntetése lehetőséget is. Ebben az esetben az van, amiben megállapodtok, akár már aznap megszűnhet a munkaviszonyod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!