Önéletrajzban gáz-e azt írni, hogy "Én" a mondat közepén?
Idézet a Magyar Helyesírás Szabályaiból:
"149. Levelekben és hivatalos iratokban a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül nagybetűvel szokás kezdeni a megszólításban szereplő közneveket is (de a mellékneveket, kötőszókat már nem): Drága Ilonka Néni! Osztályvezető Kartárs! Tisztelt Kovács Úr! Mélyen tisztelt Asszonyom és Uram! Stb..
...
Azokat a közneveket, névmásokat és névmási szerepű határozószókat, amelyek a megszólított személyére vonatkoznak, szöveg belsejében általában kisbetűvel kezdjük..."
Attól, hogy rengeteg idiótát engednek manapság már titkárnőnek még nem fogjuk a szövegközi "ön-t" nagybetűvel írni. Csak és kizárólag megszólításban, ahol a nevet helyettesíti az "ön, hölgyem / uram, stb..".
Az egyetlen kivétel az un "fokozott tisztelet" kifejezése, de ezt csak nagyon indokolt esetben kell alkalmazni, messze nem minden áldott önt nagybetűvel írni szövegközben.
Rosszúl gondoljátok, ugyanis ez egy tiszteletbeli etiket eljárás. Nem a halyesírás szabályzat miatt van ez, hanem mert illendőség miatt így terjedt el.
Én is így használom munkám során, magas szintű üzleti partnerekkel és viszont. Ti igen nagyképűek vagytok, csak papír alapú olvasott ismeretetek van, de gyakorlati semmi.
14:
"tiszteletbeli etiket eljárás."
EtikeTT. Ennyit a nyelvtanról. :)
Magadat is megtiszteled az Én szóval?
Az írásodban annyi hiba van, hogy ez már igazából nem is számít. Az üzletfelek igen jó neveltek, ha nem küldték még vissza a leveleidet pirossal kijavítva :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!