Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Önéletrajzban gáz-e azt írni,...

Önéletrajzban gáz-e azt írni, hogy "Én" a mondat közepén?

Figyelt kérdés
Szerintetek mit gondolnak arról, ha valaki nagybetűvel kezdi a mondat közepén az "én" szót? Határozottnak gondolják majd, vagy nagyképűnek?
2013. nov. 9. 00:26
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Idézet a Magyar Helyesírás Szabályaiból:

"149. Levelekben és hivatalos iratokban a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül nagybetűvel szokás kezdeni a megszólításban szereplő közneveket is (de a mellékneveket, kötőszókat már nem): Drága Ilonka Néni! Osztályvezető Kartárs! Tisztelt Kovács Úr! Mélyen tisztelt Asszonyom és Uram! Stb..

...

Azokat a közneveket, névmásokat és névmási szerepű határozószókat, amelyek a megszólított személyére vonatkoznak, szöveg belsejében általában kisbetűvel kezdjük..."

Attól, hogy rengeteg idiótát engednek manapság már titkárnőnek még nem fogjuk a szövegközi "ön-t" nagybetűvel írni. Csak és kizárólag megszólításban, ahol a nevet helyettesíti az "ön, hölgyem / uram, stb..".

Az egyetlen kivétel az un "fokozott tisztelet" kifejezése, de ezt csak nagyon indokolt esetben kell alkalmazni, messze nem minden áldott önt nagybetűvel írni szövegközben.

2013. nov. 9. 15:57
 12/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, így gondolom én is, ahogyan a többség, csak biztosra akartam menni.
2013. nov. 9. 18:29
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
A személyes névmások nagybetűvel való írása nagyfokú modorosság. Az "Én" esetében pedig nagyképűnek és butuskának tűnik.
2013. nov. 9. 18:37
 14/16 anonim ***** válasza:
0%

Rosszúl gondoljátok, ugyanis ez egy tiszteletbeli etiket eljárás. Nem a halyesírás szabályzat miatt van ez, hanem mert illendőség miatt így terjedt el.

Én is így használom munkám során, magas szintű üzleti partnerekkel és viszont. Ti igen nagyképűek vagytok, csak papír alapú olvasott ismeretetek van, de gyakorlati semmi.

2013. nov. 9. 23:40
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

14:

"tiszteletbeli etiket eljárás."

EtikeTT. Ennyit a nyelvtanról. :)

Magadat is megtiszteled az Én szóval?

Az írásodban annyi hiba van, hogy ez már igazából nem is számít. Az üzletfelek igen jó neveltek, ha nem küldték még vissza a leveleidet pirossal kijavítva :)

2013. nov. 9. 23:51
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Téged engednek levelezni ügyfelekkel? Jézus Máriám, micsoda cég lehet...
2013. nov. 10. 08:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!