Voltam állásinterjún, próbanapot emlegettek, majd hívnak, ha lesz rá lehetőség, mivel meg van határozva, hogy egy cég hány próbanapot tarthat 1 évben, igaz ez?
Figyelt kérdés
2013. okt. 26. 11:39
1/11 anonim válasza:
Annál a cégnél kéne valakit megkérdezni, ahol voltál az interjún. Törvény nincsen arra, hogy hány napon tarthat egy cég próbát, ha erre gondoltál. Ők döntik el.
2/11 anonim válasza:
Fizetés viszont tudtommal jár próbanapon is, ez eszembe jutott még.
3/11 A kérdező kommentje:
Köszi, érdekes, ott erre hivatkoztak, hogy adott a próbanap keret törvényileg. Már akkor furcsa volt, hogy minek csődítettek oda minket, ha utána azt ecsetelik, hogy várni kell, amíg újra lesz lehetőség próbanapot tartani.
2013. okt. 26. 12:14
4/11 anonim válasza:
Nincs olyan, hogy próbanap. Próbaidő van, bejelentve, fizetéssel. Minden ettől eltérő dolog csak törvénytelen trükközés a munkáltató részéről.
5/11 anonim válasza:
6/11 A kérdező kommentje:
Itt arra hivatkoztak, hogy azon a napon el lehet dönteni mennyire tetszik a munka és ők is látják van-e hozzá tehetsége a jelöltnek, nem kell-e mindent 100x ismételni, utána jön a próbaidő egyszerűsített foglalkoztatással, azért, mert az üzemorvosi vizsgálatért nem szeretnének feleslegesen fizetni, ha pár nap múlva kidől az ember és nem megy többet.
2013. okt. 26. 12:25
7/11 anonim válasza:
Szerintem a legfontosabb talán az, hogy "próbaidő" esetén kollektív szerződéskötéssel keletkezik munkaviszony a szerződésben meghatározott időre (ami csak bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet kevesebb 30 napnál), "próbanap" esetén viszont csak az adott munkanapra vonatkozóan keletkezik munkaviszonyod.
8/11 anonim válasza:
Mindenki arra hivatkozik, amire akar. Nagyon sokszor hallottam olyanról is, hogy nem fizették ki a próbanapot. Megtehetik, hiszen kevés ember fog pereskedni egy napért.
9/11 anonim válasza:
Még mindig az első válaszoló vagyok. Kérdező, ezt, amit leírtál, gyakran csinálják multik. De mondom még egyszer, tudtommal a próbanapok számát tárgyévre vetítve nem szabályozza jogszabály, úgy tudom annyit tarthat a munkáltató, amennyit jónak lát.
10/11 anonim válasza:
#5: ha már munkajogról beszélünk, arról nem blogokból kellene tájékozódni. Nem véletlenül szerepel a NAV oldalán is idézőjelben a szó. Munkajogban az elsődleges szabályzó a Munka Törvénykönyve, abban pedig legjobb tudomásom szerint nem szerepel a "próbanap" kifejezés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!