Hogy lehet valaki hajó vezető/kapitány? Hol van ilyen képzés?
Hát először is, előny, ha szeretsz mosogatni, felszolgálni, padlót súrolni. :-) De nyelvvizsgára is szükséged lesz, a Dunán pl a német és az orosz az elvárt, a hajóvezetői vizsgához pedig kötelező. Ha nem állsz középiskola vagy egyetem előtt, valószínüleg először kedvtelési célú hajóra kell vizsgáznod. Rengeteg ilyen képzés van, minden kikötőben találsz. Azt nem árt tudni, hogy van belvízi és tengeri kedvtelési célú kisgéphajó és kisvitorlás vezetői jogosítvány. Az alap a belvízi, ezt már linkelték előttem. A tengeriből a horvát vizsgák felejtősek, mivel az elsősorban a papírról szól, nem a tudásról. Viszont a tenger nem kér jogsit, ott a tudás számít. Szóval a belvizi után jön a tengeri III. osztályú, II. osztályú és I. osztályú, ezek 12tmf (tengeri mérföld), 200tmf és korlátlan engedélyezett távolságot jelentenek a parttól. Ezzel még csak az úrvezetőnél tartasz, azaz jelentős korlátozások vannak méretben és szállítható személyek számát tekintve, 20m hajóhossz, 12 fő. Javaslom, vedd fel a kapcsolatot a Magyar Yacht Akadémia (www.vitorla.com) vezetőjével, Vas Tiborral. Odesszában végzett a Tengerészeti Egyetem tengeri hajóvezető karán. Ha meg akarod csinálni a tengeri hajóvezető jogsit, akkor úgyis nála kötsz ki, mert más nemigen foglalkozik csak horvát vagy belvizes jogsival.
Még egy link, eddig én sem ismertem: [link] . Úgy néz ki, hogy foglalkoznak hivatásos képzéssel is. Pl 55 ezer náluk egy matróz képzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!