A volt munkáltatóm, majd egy év távlatából küldött egy levelet, mely szerint, jövő hét elején leltárt tartanak a boltban, és behívtak rá, ahol dolgoztam és ahonnan felmondtam. Ilyen van?
A kilépő papírod tiszta. Nincs tartozás, hiány feltüntetve.
Így nem is kell foglalkoznod ezzel a levéllel. Ha jön még egy levél vagy telefon, nyugodtan reagálj annyit, hogy
"távozás után reklamációnak helye nincs" Te elmentél, nem reklamáltak, így 1 év után se tegyék..
Azért adják meg a lehetőséget, hogy részt vegyél a leltáron, ugyanis aláírtál egy közös leltárfelelősséget. Vagyis ha leltárhiány lesz és a felelős nem állapítható meg, ez által a raktár dolgozóira terhelik a hiányt akkor időarányosan rád is terhelni fogják.
Na ezért engedik meg, hogy megjelenj, hogy lásd, nincs susmus és valóban korrekt leltározás folyik.
Az, hogy te eljöttél nem mentesít az esetleges kollektív felelősség alól - arányosan arra az időre, amíg ott dolgoztál.
Nyilván nem reális veszély, hogy ha lesz X leltárhiány akkor egy 1 éve elküldött dolgozót akarnak majd előszedni aki a próbaidő alatt eljött, de jogilag minden lehetőségük megvan rá, illetve jogilag kötelesek voltak téged erről értesíteni.
"loptam el semmit és semmi olyat sem csináltam, ami bizonyíthatóan rám terhelhetne bármit is és mit mondtam a kilépő papíromon semmilyen tartozás vagy kötelezettség sincs feltüntetve."
Nem írt senki, a volt munkáltatód sem olyat, hogy te elloptál volna valamit. Egyszerűen tartanak egy leltárt, hogy tényleg megvan-e minden. Ezen a leltáron jogod van ottlenni, hogy saját magad ellenőrizd, nem akarnak-e átverni, mindent jól számolnak-e, nincs-e szabálytalanság a leltár alatt. Nem kötelező. Ha nem akarsz menni, akkor nem mész, de ezzel elfogadod a leltár eredményét. Ebben semmi rád nézve hátrányos dolog nincsen. Eddig. Ugyanis ha a leltárnál véletlen hiány lenne, és nincs meg egyértelműen, hogy miből ered a hiány (pl ki nyúlta le), akkor a közös felelősség miatt tőled is kérhetik a hiány kifizetését (ezért nem igaz a "távozás után reklamációnak helye nincs" szöveg, pontosan a kérdező írta alá ennek ellenkezőjét). Az viszont egy újabb kérdés, hogy ha van mondjuk 100Ft hiány, akkor azt pl 10 alkalmazott között hogyan osztják szét? Nyilván aki végig ott volt, az nagyobb eséllyel csinált hiányt, így jogos, nem egyenlő arányban, hanem időarányosan kellene szétosztani. Ugyanez vonatkozik az esetleges többletre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!