Külkereskedői munkával kapcsolatban segítene valaki?
Ez a munka így elég sok poziciót foglalhat magába.
Multicégek alkalmaznak külkereskedelmi ügyintéző/ külkereskedelmi képviselő/ külkereskedelmi kapcsolattartó stb. néven futó alkalmazottat.
A fizetést meghatározza, hogy hány fős a cég, az országban hol helyezkedik el ill., hogy milyen pozició.
Én voltam már külkereskedelmi ügyintéző úgy, hogy én tartottam a kapcsolatot a vevővel, de kizárólag a megrendeléseivel kapcsolatban egyeztettünk. Le kell adni a termelésnek az igényt, majd ha megtermelték a megrendelt mennyiséget, akkor meg kell szervezni az áru kijutását. (csomagolás, szállítás, számla elkészítése, vámolás stb). Volt olyan cég, ahol kizárólag a kapcsolattartást értették a fenti megnevés alatt a többi részét szállítmányozási ügyintéző - vámügyintéző végezte. (nekem mondjuk ezek a végzettségek is megvannak) Voltam cégnél ugyanilyen néven beszerző is, ahol pont az ellenkezőjét csináltam a fenti példának, vagyis én mondtam, hogy mire van szükség és az alapján rendeltem árut a partnercégtől. Nyelv nélkül a szakmában nem sokat érsz. Angol mindenképp és jó lenne mellé még egy plusz. A kereset olyan 230-390 közötti BRUTTÓ bér szerintem, amennyiben csak beosztott vagy. Elegendő tapasztalat után feljebb lehet jutni a ranglétrán , csoportvezetőnek stb, akkor a fizetési határ is jóval megugorhat. Iskolában nem tudok segíteni, mert a külker/vám/szállítmányozás nekem OKJ-s, a diplomám pedig pénzügyi, de mégis elfogadják a külkereskedelmi területen is. (gondolom a 10 év tapasztalat nyom a latban) Amúgy a megfigyeléseim szerint, aki kijön a főiskoláról, ezen a területen sz't em tud. EGyáltalán nem életszerűen tanítanak, alap dolgokat mégcsak hírből sem hallanak. Anno én is a gyakorlati életben tanultam meg a szakmát.
Értem. Köszönöm szépen!
Valaki esetleg még a maradék kérdést meg tudná válaszolni? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!