HR-esek, ti is ilyen önéletrajzokat és motivációs leveleket szoktatok kapni?
Én egyáltalán nem ezzel foglalkozom. Röviden arról van szó, hogy a cégnél, ahol dolgozom indítottak egy gyakornoki programot. Pályakezdőket, vagy minimális tapasztalattal rendelkező fiatalokat vesz fel a cég határozott időre. Mivel főleg én fogok velük dolgozni, a főnököm átküldte nekem a kiválasztott nyertesen CV-jét és mot.levelét, hogy mégis tudjam, hogy kik jönnek ide szeptembertől.
Hát el vagyok képedve. Nem olyan régen voltam én is a másik oldalon. Én is voltam álláskereső. De ilyen dokumentumokat ki nem adtam volna a kezemből.
És ezek a nyertesek, milyen lehet a többi...?
A motivációs levélben mindenki nagyjából egy oldalt írt. De konkrétum nem sok van egyikben sem. Általában a sablonszöveges hablaty megy mindegyikben némi önfényezéssel.
A CV-knél már a forma is elég érdekes. Sokaknál látszik, hogy netről, innen-onnan összekukázott kész önéletrajzot aktualizáltak a saját adataikkal. Ez még nem lenne baj. Csak többen is több sablonból ollózták össze a nekik megfelelő részeket. ÉS arra nem vették a fáradtságot, hogy legalább valami egységes formázást végezzenek rajta. Pl elkezdi az első oldalon valahogy, a következő már teljesen más stílusú. Teljesen más betűméret, betűtípus és a kis alcímek is teljesen másképp vannak formázva.
Ti is kaptok ilyeneket? Benneteket nem befolyáson az, hogy hogy néz ki külsőre egy önéletrajz, hogy mennyire látszik rajta hogy igényesen össze van állítva, vagy csak összedobálva?
Ne haragudj, de elég idegesítőnek tűnsz. Minek foglalkozol ilyennel? Nyilván sokan pályakezdők, nincs tapasztalatuk, nem tudnak mit írni az önéletrajzukba az önfényezésen kívül. Úgy írsz, mintha te nem lettél volna ilyen helyzetben.
Jó, legyen igényes, azonos betűtípusú, de azzal nincs gond, ha egy netes sablont alkalmaz és átformálja a személyes adataival, képességeivel. Mindenki így csinálja, nem dísznek vannak a weben a sablonok.
Férjem küldött át egyszer egy önéletrajzot, ami a cégükhöz érkezett. A fényképen a srác egy sörrel a kezében, szétszakadt izompólóban könyököl az asztalon, láthatóan mattrészegen.
Nehezn hiszem el, hogy nem tudott volna egy normális képet készíttetni magáról. Anno én is itthon, a fal előtt fotóztattam magam blúzban és bugyiban (úgyis válltól felfelé látszom csak). A képet utána képszerkesztővel megvágtam (oldalt belógó fikuszt leszedtem) és máris egy igazolványképszerűség lett belőle.
A harmadik válaszolónak köszönöm a hasznos választ.
Második! Úgy csinálsz, mintha én találtam volna ki ezt a motivációs leveles szívatást.
Első! Te pedig totál félreértettél. Vagy félreolvastál.
"Jó, legyen igényes, azonos betűtípusú, de azzal nincs gond, ha egy netes sablont alkalmaz és átformálja a személyes adataival, képességeivel. Mindenki így csinálja, nem dísznek vannak a weben a sablonok."
Egy szóval sem ezt kifogásoltam. Erre szó szerint ezt írtam, idézem: "Ez még nem lenne baj."
Csak épp ha ide akar jönni dolgozni, legalább annyi energiát ráfordíthatna, hogy egyszer átolvassa és ránézzen arra, amit bead.
Csak nem Tesco? :D
Amúgy gondolom ha már ilyen nagyvállalat feelinges a dolog akkor nem egy sima CV szűrés volt, hanem több körös interjú. Ott meg úgyis kiderül, hogy ki alkalmas és ki nem. Pont le kell sz*rni, hogy ki küldött EUROPASS CV-ét és ki tökölt el 2 napot egy kreatív CV megírására, ami amúgy az ég világon semmit nem tükröz.
Oké, azt is elhiszem, hogy pl egy fizikai munkásnál annyira ez nem lényeg, hogy hogyan szerkeszt meg egy dokumentumot.
De aki pont iratokkal, dokumentumokkal, egyéb papírokkal foglalkozik, amit mások is olvasnak elég sokan, az már egy kicsit legyen igényesebb a munkájára. Vagy rosszul gondolom?
Nem teszkó. Ezt miből gondoltad?
Kémiai mérésekkel, kutatással, publikációval foglalkozunk. Egy cikket pl csak azért visszadobnak, ha fizikai mennyiségek jele nincs dőlt betűkkel szedve.
Nem tudom mennyire számít nagyvállalatnak, kb 100 alkalmazottja van a cégnem összesen. Nem tudom hány körös szűrés volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!