Miért bruttóban kérdezi/adja meg mindenki a fizetését?
Azért, mert az én nettó bérem 183,400 Ft, míg egy 4 gyerekes, gyerekeit egyedül nevelő anyukának 296,200 Ft a nettó bére.
Pedig a bruttónk ugyan annyi, bruttó 280K.
Csak nekem egyedülállóként sokkal több a levonásom ( 96,600 ft ) és 0 ft családi adókedvezményt kapok. Míg a 4 gyerekes anyuka 132,000 ft családi adókedvezményt.
Ezért adják meg a béreket bruttóba, mert láthatod, hogy egyénenként az azonos bruttó bér nettója keményen változik.
Ha nekem lenne egy gyerekem és egyedül nevelném az mindjárt +23e forintot jelentene azonos bruttó bér mellett.
Mert nem biztos, hogy a főnöködnek bérszámfejtő/könyvelő a végzettsége.
Ő csak annyit tud, hogy neki ennyit kell neked kifizetnie.
Hogy ebből éppen neked mennyi a levonás, annak neked illene utánanézni.
Azért bruttó, mert a bruttóból történő kötelező levonások bármikor változhatnak, akár év közben is. Ugye ez befolyásolja a nettó összeget.
Ugyanahhoz a bruttóhoz többféle nettó is tartozhat. Attól függ, hogy kinek milyen összegű levonások terhelik a bérét, valamint, hogy milyen jogviszonyban szerez jövedelmet.
Akkor viszont már hiába adják meg, hogy X összeg a nettó, ha 2 hét múlva Y összeg lesz belőle.
Azért KÖTELEZŐ bruttóban megadni a munkaszerződésben is a bért.
"Azért, mert az én nettó bérem 183,400 Ft, míg egy 4 gyerekes, gyerekeit egyedül nevelő anyukának 296,200 Ft a nettó bére.
Pedig a bruttónk ugyan annyi, bruttó 280K. "
Bruttó 280EFt fizetésből sehogy se lesz nettó 296.200 Ft, ekkora baromságot rég olvastam.
Magadat cáfoltad meg a linkkel:
"Nettó havi munkabér: 228.200 Ft"
Ez sehogyse egyenlő azzal a hülyeséggel amit írtál, hogy "egy 4 gyerekes, gyerekeit egyedül nevelő anyukának 296,200 Ft a nettó bére"
A munkabért a munkáltató fizeti, a bruttó munkabér még tartalmazza a munkavállalót terhelő adókat és járulékokat, a nettó már nem. Ha a munkavállaló vmilyen adó- vagy járulékkedvezményben részesül, azt természetesen csak az őt terhelő adó- és/vagy járulékterhek erejéig veheti igénybe, ergo a nettó bér sosem lehet nagyobb mint a bruttó.
A linkelt kalkulátorban szimplán rossz sort nézel, a "nettó jövedelem" sort, mely jelen esetben a nettó bérből és a családi pótlékból tevődik össze. A családi pótlék nem a bér része, az egy állami juttatás, semmi köze a munkabérhez.
Némiképp elbeszélhetünk egymás mellett.
Az adókedvezményt sem a munkaadó adja a munkavállalónak, hanem az állam. Pont úgy, mint a CSP-t.
Abban viszont valóban igazad van, hogy a CSP jár akkor is ha valaki munkanélküli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!