Mit szólsz hozzá, hogy Magyarország szépen lassan kiürül: közel ötvenezerrel csökkent a felsőoktatási intézménybe jelentkezők száma, a tehetséges fiatalok közül egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön csinálnak karriert?
Tudod, én pl nagyon szívesen fizetném a gyerekemnek az egyetemet. De mivel a fizetésen pont arra elég, hogy eltartsam magunkat, néha még kevés is, ezért elég kevés az esélye, hogy fizetni fogom neki tudni. Pedig hidd el, boldogan fizetném, és lendíteném fel a népgazdaságot a pénzemmel, amit néha 12 órás álldogálással keresek meg. De nem tudom, mert nem keresek eleget! Úgyhogy, ha majd mindenki annyit keres, amennyit a munkája ér, igen, úgy, ahogy egy kicsit nyugatabbra, majd akkor lehet kérni, hogy mindenki fizessen mindent.
Úgyhogy kedves előző, az elgondolás egy icipicit demagóg.
"aki akarja, röhögve elvégzi"
Majdnem mindent el lehet végezni, kérdés milyen színvonalon - mérnök és gazdaságis is lehetsz anélkül, hogy konyítanál a dologhoz. Már most is ott tartunk, hogy az egyetemi tanároknak mindegy, milyen segédletekkel írják meg a hallgatók a ZH-t/vizsgát, a lényeg, hogy meglegyen a jegy és csókolom - néha látszatra elkapnak egy-egy diákot, de ez nem változtat azon, hogy a 75%-uk puska nélkül kibukna már az első évben. Persze attól még meglesz a diplomád, ami papíron lehet, hogy értékes, de nem hiába mondják egyre többen, hogy a gyakorlat és a soft-skillek fontosabbak a cégeknek. Nem ritka, hogy egy 5 éve CNC gép mellett dolgozó fiatal többet tud a szakmáról, mint mondjuk az, aki ezt az 5 évet gépészként a BME-n töltötte el. Magyarországon egyedül a kis létszámú szakokra érdemes jelentkezni, ott még talán van valami színvonal, de én gyermekeimet a közoktatásba biztos nem adom be, s ha a felsőoktatás ilyen marad, akkor oda se nagyon.
12 órás álldogálással keresek meg. De nem tudom, mert nem keresek eleget!
Arra még nem gondoltál,hogy dolgozz?Egyébként aki TUD az ingyen tanul,sőt ösztöndíjat kap.A sok hül..ét meg fizessék a szülei ne az okosa terhére lébecoljanak. Na ez a nem demagóg.
"02:02! A büfészak mit takar nálad? Mert hogy az fura, hogy a könnyebben elvégezhető, de még így is Magyarország egyik legkeresettebb diplomáját adó Corvinus gazdasági képzéseit is megvágták."
Hehh, pont ide járok, nekünk is nyomatják a sódert, hogy hú de keresett diploma ez, milyen hasznos tudást kapunk... na ne. Ha ezzel a semmivel véletlenül munkám lesz, akkor aztán nem tudom, hogy milyen munkakörbe vennének fel... ablakot pucolni maximum. Amúgy az számít nekem büfészaknak, amit röhögve tanulás nélkül végzek el.
"Mert maguktól nem lennének képesek, főzni, takarítani, mosni, magyarul önmagukat ellátni. "
Szerinted ha valaki egyetemre megy, akkor a ruhái elmossák magukat?
17:15! Vagy azert, mert atlagosan magasabb fizetest kapnak egyetemi diplomaval?
Amugy aki a logas miatt megy egyetemre, azt a szulei csesztek el. Nekem a szuleim megmondtak, hogy menjek egyetemre (nalunk mindenki diplomas a csaladban), es fel sem merult, hogy esetleg halaszthassak. Nalunk ez egyszeruen elkepzelhetetlen volt. Ha a szulok nem kovetelik meg a gyerektol a teljesitmenyt, mit varnak?
Nem kell ahhoz külföldre menekülni hogy karriert csináljon az ember. Ott is végig kell mászni a ranglétrán, és ugyanúgy alul kezdeni még diplomával is.
Én örülök annak hogy az elit egyetemeket is elkezdték sanyargatni, mert a legtöbb vidéki intézménynél már évek óta ez ment.
A "büfészakokkal" meg az a gond hogy az itthoni igényekhez képest túl sokan jelentkeztek rájuk. Bár kinek mi a büfészak.
Probléma az, hogy régebben abszolút elismerés volt ha valaki egyetemre ment. Ma inkább nevezném egy menetrendszerű oktatási deportálásnak mert boldog-boldogtalan egyetemre akar menni.
Jövőjét tekintve meg lövése sincs mit akar kezdeni a diplomájával.
Kommunikáció-Film producer...Blehhhh..itthon???
Elmesélem az én történetem.
2010 óta készültem nagyon a továbbtanulásra, 2012-ben érettségiztem. Az ország legjobb informatika érettségijét írtam (további 8 ember is elérte ezt az eredményt a 30 ezerből) 150/150 ponttal.
Felvettek a Corvinusra GTK-ra 432 ponttal, azonban a hallgatói szerződést nem írtam alá.
Kijöttem Londonba, jelenleg egy Francia sportfogadási oldal vezető fejlesztőjeként dolgozom, 19 évesen a legfiatalabb vagyok a cégnél.
Azonban a tanulást nem adtam fel, Márciusban teljes ösztöndíjat kaptam a Taiwantol, 2013 Szeptemberében költözöm 10 ezer kilométerrel odébb, ahol International Business Administrationt fogok tanulni.
Szerettem volna Magyarországon maradni, de elfogadhatatlanok a körülmények. Habár ugyanúgy naponta olvasom a HVG-t, Indexet, sőt ide gyakorikerdesekre is ellátogatok hogy segítséget nyújtsak mindenkinek. Nem felejtettem el hogy magyar vagyok, de egyszerűen Magyarország nem élhető ország sajnos.
Jelenlegi tervem hogy Tajvanon 3 év alatt elvégzem az egyetemet és elsajátítom a kínai nyelvet (kína növekvő gazdasági szerepe miatt). A mesterképzésre visszajövök Londonba, mivel itt 1 év a mesterképzés és a brit egyetemek kiváló hírnévvel rendelkeznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!