Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A Munka Törvénykönyve szerint...

A Munka Törvénykönyve szerint az ebédidő jár a munkavállalónak. Azt is előírja hogy kötelező, abban az esetben is ha a munkavállaló kifejezetten nem igényli?

Figyelt kérdés
Ha a munkavállaló kifejezetten jelzi hogy nincs szüksége az ebédszünetre, és nem akarja kivenni majd ledolgozni akkor a munkavállaló javára el lehet térni ugye? Nem találtam ezt így meg pontosan a munka törvénykönyvében...

2013. ápr. 4. 10:48
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Nem vagyok az a típus, akinek semmi sem jó. Eddig nem volt kötelező, aztán egyszer csak az lett. Nem arról van szó, hogy abban a maradék 20 percben nem tudnék mit kezdeni magammal, lehet netezni, pletyizni meg sétálni ahogy mondjátok. De ezt meg tudnám csinálni akkor is ha hazaértem, ezért miért kell plusz fél órát töltenem a munkahelyemen? Én dolgozni járok be, szeretném a 8 órámat munkával tölteni aztán hazamenni és azt csinálni amit akarok. De ehelyett 8,5 órát vagyok bent, amiből fél óra tök feleslegesen telik el, és olyan csinálok amit otthon is csinálhatnék (netezés, pletyizés). Köszönöm a segítségeteket, a szerződés nem hiszem hogy fog menni, mert a főnököm hajthatatlan, mert hogy ez kötelező és kész.
2013. ápr. 4. 12:59
 12/16 anonim ***** válasza:
A főnökeid azért ragaszkodnak a törvényben leírtakhoz, mert nyilván úgy gondolják (és szerintem jogosan), hogy ha 8 órát lennél bennt akkor is ennél valamikor, csak akkor nem az ebédszüneted, hanem a munkaidőd rovására.
2013. ápr. 4. 16:52
 13/16 anonim ***** válasza:

A főnököd jól tudja, hogy ez kötelező (mármint a munkaközi szünet biztosítása), csak éppen a ledolgoztatása nem.

Munkaközi szünet azelőtt is volt, nem tudom, hogy miért lett most ez annyira fontos mindenkinek. Talán mert a média az új munka törvénykönyve kapcsán úgy tálalta, mintha egy új elem lenne benne, pedig nem az. Csak régen nem ragaszkodtak annyira és mindenhol annak ledolgozásához.

2013. ápr. 5. 08:25
 14/16 A kérdező kommentje:
Nem a munkaidőm rovására ebédelek, mert minden órában 10 perc szünet van (mivel monitor előtti munkát végzek), és az a tíz perc nekem bőven elég az ebédelésre, nem kell a plusz 30 hozzá..
2013. ápr. 5. 11:06
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Az a tíz perc nem arra van, hogy szünetet tarts, hanem hogy nem monitor előtti munkát végezz. pl. ügyek megbeszélése a főnököddel, fénymásolás, szakkönyv olvasás stb. (nem tudom mi a munkád)
2013. ápr. 5. 11:13
 16/16 A kérdező kommentje:
Nálunk arra van. Meg lett mondva, fel kell állni, el kell menni levegőzni, mozogni, beszélgetni, és akár ebédelni..
2013. ápr. 6. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!