A Munka Törvénykönyve szerint az ebédidő jár a munkavállalónak. Azt is előírja hogy kötelező, abban az esetben is ha a munkavállaló kifejezetten nem igényli?
MT-ben nincs szó ebédidőről.
52. A munkaközi szünet
103. § (1) A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartama
a) a hat órát meghaladja, húsz perc,
b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt
perc munkaközi szünetet kell biztosítani.
(2) A beosztás szerinti napi munkaidőbe a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.
(3) A felek megállapodása vagy kollektív szerződés a munkavállalók számára legfeljebb hatvan perc munkaközi szünetet biztosíthat.
(4) A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni.
(5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni.
(6) A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben is kiadni. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérhet, de az (5) bekezdés szerinti tartamban kiadott részletnek legalább húsz perc tartamúnak kell lennie.
ez a törvény, olyan mint a szabadság. arról se mondhatsz le, ki kell adni vagy ki kell fizetni.
Te megállapodhatsz a munkaadóddal, hogy nem akarsz kajálni (mé' nem?), és elmehetsz haza 20 perccel korábban pl.
A munkaközi szünet ("ebédidő") biztosítása a munkáltatóra nézve kötelező. Ettől még kollektív szerződés sem térhet el.
Viszont abban bármikor megállapodhat írásban a munkáltató és a dolgozó is, hogy a munkaközi szünet része a munkaidőnek, vagyis nem kell ledolgozni annak ellenére, hogy kiadnia a munkáltatónak kikell. Magyarul fizeti az ebédidődet is:)
Ez a megállapodás lehet része a kollektív szerződésnek (ekkor mindenkire érvényes), de lehet dolgozónként is megállapodni erről külön-külön.
Most pedig jöhet az, hogy ez nem így van. De felesleges leírni, csak el kell hozzá olvasni az EGÉSZ Munka törvénykönyvét, az átmeneti rendelkezésekkel együtt, és a végén lévő végrehajtási, valamint eltérő rendelkezéseit is. Ha valaki így sem ért velem egyet, az legyen szíves és pontos jogszabályi helyre hivatkozzon...:)
Bocs, off...
Ilyen is ritkán van, hogy avalaki azért panaszkodik, mert a munkáltató betartja a MT rendelkezéseit.
A magyar munkavállalóknak tényleg semmi nem jó...
Hát bizony nekem sem felelt meg a ledolgozás, mert a 20 perc miatt 2 órával később volt csak buszom, amivel még + 1 órát utaztam hazáig.
Megállapodtam a munkáltatóval, hogy kiadja a munkaközi szünetet, de nem kell ledolgoznom, cserébe "engedtem" a béremből. Persze ehhez nem minimálbért kell keresni, mert abból engedni már nem lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!