Jól tervezem a jövőmet?
18 éves vagyok, 12. évfolyamos tanuló egy közg. szakközép iskolában. Van még egy évem az érettségéig (5 évfolyam). A hosszútávú tervem az, hogy az Óbudai Egyetemre megyek mérnökinformatikus szakra.
Azonban több lábon szeretnék állni, ezért jelentkeztem egy OKJ-s felszolgáló tanfolyamra nyárra (fél éves, szombatonként). A legjobb barátomtól származik az ötlet aki a Gundelben tanul felszolgálónak. Azt mondta, hogy nagyon jó szakma, mert külföldön keresett és nagyon jól meg lehet élni belőle, de az OKJ lehetséges, hogy kevés lesz hozzá (a gundeles képzéshez képest, ami 2 év nappali rendszerben). A célom az, hogy külföldön töltsek néhány évet pénzszerzés céljából egyetem előtt.
Érdemes az OKJ képzést elvégezni, vagy keressek más megoldást?
Nagyon félek, hogy elrontom a jövőmet... valami ötlet?
A röghöz kötés tényleg nagy kitolás, és esetleg érdemes megfontolni egy külföldi egyetemet is.
Jó pár országban ingyenes az egyetem, és ezek az országok nagyon jól tudják, hogy az oktatásba pénzt befektetni nagyon is megtérülő befektetés az országuk számára.
Sajnos a mindenkori hülye magyar kormány az nem tudja vagy szándékosan veri széjjel az oktattatást.
Ugyanakkor a hatalom érdekében a jelenlegi ellenzék is mindent elkövet, hogy égesse a jelenlegi kormányt, akkor is, ha éppen jól csinál valamit.
Rövidre fogva: tájékozódni kell hiteles forrásból, és nem felülni az éppen aktuális politikai demagóg hisztéria keltésnek.
A röghöz kötés kapcsán, azt nem olyan veszélyes, mint ahogy a hisztéria beakarja állítani:
azt jelenti, ha aláírod a szerződést, ingyen tanulhatsz ha:
- az egyetemet a rá megszabott idő maximum 1,5-szöröse alatt elvégzed
- vállalod, hogy ez idő dupláját (pl. 5 éves egyetem esetén 10 évet) Magyarországon (magyar adóhatóság jogköre alatt) dolgozol le, a diplomád megszerzése utáni 20 folyamán bármikor.
Tehát akár azonnal kimehetsz külföldre egy 10 évre, a másik 10 évre viszont már valóban röghöz kötnek.
Illetve ha nem teszed, akkor vissza kell fizetned a tandíjat az államnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!