Egy 25 éves embernek kb milyen megtakarítással kellene/illene rendelkezni?
Tudom ez elég sokrétű kérdés, és nagyon sok mindentől függ, de érdekelne. Azért merült fel bennem a kérdés, mert egy jó barátnőm a minap elmondta, hogy neki 25 éves korára kb. 2,5 M Ft megtakarítása van. Egy kicsit elképedtem...., mert én ehhez képest sehol sem tartok.
Azt kell róla tudni, hogy 2012 nyarán végzett az egyetemmel és kb 3 hónapja dolgozik rendesen teljes állásban. Azt tudom, hogy kb 15 éves kora óta folyamatosan diákmunkát csinál, az egyetem alatt is napi szinten dolgozott. Elég jó esze is van, ezért tanulmányi ösztöndíjat is mindig kapott, és mivel félárva és kevésbé jó a családja anyagi helyzet, szociális ösztöndíjat is mindig kapott. Mindig láttam, hogy megfontolja mit vesz meg magának, mai napig nem él nagy lábon. Ezen információk tudatában elképzelhető, hogy ennyi pénz összejött? Félre értés ne essék, én nem vagyok féltékeny, mert nem is sajnálom tőle, mert megdolgozott érte az biztos.
Mások hogy állnak 25 éves korukra? Így? Vagy a barátnőm egy pozitív kivétel?
Azt mondta, most hogy dolgozik, és szerencsére nagyon jól is keres, nem fog magának luxus dolgokat venni, mert szeretne egyszer lakást venni hitel nélkül. Amikor ilyen hallok, nekem kicsi lelkifurdalásom van, mert én még nem ilyenekben agyalok, hanem hogy milyen rucikat vegyek magamnak, pedig én is 25 vagyok.....:(
Nem akartam megsérteni a "normálissal" senkit. Sajnálom, ha ez jött le.
Ez a kérdés a pénzről szól, hogy pályakezdőként mennyit lehet keresni, mennyit lehet félretenni. Na már most, aki pénzt akar keresni, az eleve nem tanult történelem meg irodalom tanárnak, mert az egyszerűen nem erre van. Nyelvtanárként már egészen más a helyzet, az idegennyelv versenyképes.
4-es mi lenne az a nagyon jó szakma, elárulod?
Nekem 22 évesen van cca. 3 millióm. Külföldön dolgoztam 1 évig, szállás, étkezés biztosítva volt, így szinte mindent félre tudtam rakni. Ezenkívül van egy kis kategóriás autóm.
Most számolgassunk egy kicsit.
Kapott havi 30. ezer árvaságit, 25. ezer szoctám, 5. ezer Bursa, 20. ezer tanulmányi ösztöndíj, mondjuk 20 ezer diákmunka.
Ez 100. ezer Ft ha ez mellett még otthon is lakot és egy kicsi beszállt a rezsibe és csak ésszerűen költött akkor azért ebből bőven lehet félretenni.
"Amikor ilyen hallok, nekem kicsi lelkifurdalásom van, mert én még nem ilyenekben agyalok, hanem hogy milyen rucikat vegyek magamnak, pedig én is 25 vagyok...."
Kérdező!
Add össze, hogy mennyit költöttél eddig ruhára, cipőre, kozmetikára, szórakozásra meg magadra,
és neked is ki fog jönni egy több millás összeg!!
Csak éppen másokat gazdagítottál vele!
Teljesen igazad van utolsó...Egyszer fiatal az ember.Mikor vegyem fel a divatos cuccokat,amikor már nyanya leszek?Mert most a tanulás miatt kell kuporgatni,utánna lakásra,utánna a gyerek(ek) miatt,aztán majd mert mi lesz velem öreg koromra...Aztán az eljön és ott állok úgy,világ életemben csak kajáltam,de semmire nem költöttem,de húdejó,mert királynagy temetésem lesz?
Persze fére is kell tenni(ha van miből,mert a legtöbb kezdő fizuból tényleg nem lehet,mert nem csak diplomások vannak a világon,és 70 ezerből mit raksz félre,ha nem a szülőkkle laksz?),de azért szerintem nem érdemes mindenről lemondani fiatalon,mert azok az évek már sose jönnek vissza!
Nem értek egyet az utolsóval.
Pénzt pénzből lehet csinálni. Régi mondás, de igaz. Ha elszórod a pénzed fiatalon, "mert egyszer élünk", "mikor öltözzek csinosan, ha nem most", akkor egész életedben nyomorogni fogsz, mert nem lesznek hosszútávú befektetéseid, kamataid, amikből később, kényelmesen, bőven el lennél látva anyagilag. A félrerakott pénz nem csak úgy áll, jobb esetben hoz kamatot, 1 éve még 12 százalékra is le lehetett kötni... évente 12 százalék kamatos kamata rengeteg pénz. Tehát az nem csak ott áll a bankszámlán, hanem dolgozik is neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!