Szerintetek melyik lenne a jobb döntés?
Első: Egyetemet végzek és lesz egy jó állásom, esetleg kiköltözök külföldre...
Második: Szintén végzek egyetemet, hogy legalább valami papírom legyen, de beutazom a világot. Kis hülye melókból megélek. Nem kell törődnöm semmivel se.
Miért dilemma ez neked?
Ha jól látom, mindkét koncepció arra épül, hogy egyetemet végzel.
Na, hát addig még bőven van idő, hogy eldöntsed, hogy a diploma megszerzése után mit csináljál.
Szerintem a jelenlegi helyzetedben az lenne az érdekesebb kérdés, hogy MILYEN egyetemet végzel (mert van olyan is, ami nem sokat ér), mit csinálsz akkor, ha nem vesznek fel az egyetemre (vagy a családod nem bírja fizetni), illetve, hogy mi van, ha nem tudod befejezni.
Miért ne tudnám befejezni? :O Ha valamibe belekezdek és érdekel... na meg anyuék is beleverik a pénzt akkor nem hagyom abba.
És ma már elég sok mindenkit felvesznek... szóval ebben se látom a problémát.
Na meg miért ne bírnák fizetni?
Komoly egyetemen viszont nem csak az számít, hogy csókos vagy, és anyádék ki tudják fizetni a költségtérítést vagy nem.
Ha nem vagy alkalmas a szakra, akkor onnan is úgy kivágnak mint a huzat, ha 3x felvetted a tárgyat és nem teljesítetted.
De egyébként, mindez még mindig nem ad választ arra, hogy miért most tervezel ilyen távoli terveket.
Ez dícséretes (tényleg!), de szerintem előbb csináld meg a szükséges érettségit minél jobbra, és aztán döntsd el, hogy a lehetséges kínálatból hova szeretnél menni.
Aztán, ha ez megvan (ez szokott a legnehezebb lenni), akkor a jövendő évfolyamtársaiddal beszélgess el elsősorban.
Nem azokkal, akik csak úgy ott vannak, hanem akiknek konkrét céljaik vannak a szakkal. Aztán próbálj arrafelé orientálódni, amit ők mondanak, ha már saját elképzelésed nincs.
Egyébként, ha szeretsz előre tervezni, akkor megjegyzem, hogy szinte minden kezdő állás úgy van meghirdetve manapság, hogy "1-3 év szakmai tapasztalat".
Na, ha ügyes vagy, akkor még az egyetem alatt szerzel valami gyakornoki állást kb. nulla fizetésért, de a gyakorlatod meglesz.
Ha meg nem vagy ügyes, akkor a diploma után kell ezt megtenned nulla fizetésért, hogy meglegyen a gyakorlatod :P Vagy egyáltalán nem lesz gyakorlatod, és nem kellesz majd sehova.
Ezt tudom mondani így előzetesen, a saját tapasztalataimból kiindulva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!