Szemétkedő nők a munkahelyen. Mit lehet velük kezdeni?
Sziasztok!
A munkahelyemen van egy nagyobb csoport, ami több kisebb csoportbol all. Az egyik ilyen csoport vezetoje vagyok. A munkank valamennyire osszefugg a tobbi csoport munkajaval, nap mint nap osszefonodunk valami miatt. A munkatarsak egyutt jarnak szunetre, es gyakorlatilag mindenki fiatal no. (max.38 ev) Ebbol adodoan sokat pletykalnak es szinte a kozepiskolaban erezhetnem magam, ha nem lett volna elotte munkahelyem, ahol megtanultam, hogyan kell viselkedni egy profi cegnel.
Az egyik ilyen csoport vezetoje, egy masik no, nalam fiatalabb. Elso munkahelye mar 3 eve. O nagyon "baratsagos" mindenkivel, de leginkabb kiderult nalam, hogy inkabb nyalis. Nalam is probalkozott, e-maileket irogatott, hogy mi a velemenyem errol/arrol, hogyan folyjon le vagy hogyan etkezzen egeszsegesen, mint en vagy hoz nekem ezt azt. Na ez mehet masoknal is, es ok vevok erre. Eleinte valaszolgattam, adtam tanacsokat, probaltam baratsagos lenni. (A lenyeg en nem voltam "hajlando" pletykalni, reszletekbe menni a maganeletemmel kapcsolatban, a munkamra koncentraltam -es nem voltam rossz benne- Latott kepeket masoknal, vagy halotta a pletykakat, hogy en merre jartam a vilagban). Mindekozben, amig mi "baratsagosak" voltuk, o fúrt a hatam mogott, elhordott mindennek. Panaszkodott a fonokunknek (akinek nagyon jo velemenye volt rolam, nyiltan masoknak is), hazudgalt a szemembe es masokat is ellenem uszitott. Volt, aki ezt latta es mellem allt. Na azzal tobbet nem beszelt.
Szoltam neki, tobbszor, ha tovabb folytatja, megemlitem a fonoknek. Na a fonok bácsi igazabol csak bekelteto birot jatszott, hogy oldjuk meg es kenyszeritett minket a kozos munkara. O tovabbra is fikazta a munkam (en oszinten bevallom o sem rossz munkaero, vannak jo meglatasai , de hianyossagai is, ahogy nekem is. )
A vegen megis en, a "sztahanov", a nem pletykalok, profi vagyok, dolgozni jottem ide jokislany vesztett, es en jottem ki rosszul. Sajnos nekem az alakoskodas nem megy. En lettem a hajcsár, a kemeny es a tobbi nevek.
Ez a no mar nincs ott, de szeretnem megelozni a kovetkezo kapcsolataimban a felreertest vagy az ilyen jellegu kisiklast/kapcsolatokat.
Ha valaki latta a masik hozzaszolasomat, elnezest, nem jol tehettem fel a kerdest.
Koszi
a nők mindig marják egymást
ez van!
Legyen tekintélyed! Szerintem ez a legfontosabb egy ilyen pozícióban. Ha fúrnak és pletykálkodnak, akkor élj a "hatalmaddal" és tegyél ellene. Túlóráztasd, húzd le a munkáját, hagy érezze, hogy te felette állsz a ranglétrán. Persze ezek előtt figyelmeztesd, hogy ez így nem jó és beszélgess el vele, hogyha nem hagyja abba, akkor meglesznek a következményei.
Én úgy állok hozzá a dolgokhoz, hogy ha velem szemétkednek, pletykálkodnak a hátam mögött, miegymás, akkor azt nem szabad tűrni. Figyelmeztetni kell az illetőt, majd ha tovább folytatja keményen vissza kell vágni.
Koszi!
Megtortent a figyelmezteses, nem valtozott semmi. hatalmamban sem allt mit tenni, mert egyenranguak voltunk. Mi tobb, a fonoknek is emlietettem, aki eszrevette, mi folyik, megsem tett semmit...
Mintha az én történetemet írtad volna le, annyira egybevág azzal, amit én megéltem. Sajnos én naív módon sokáig nem léptem az illető nő ellen, mert olyan ügyesen csinálta, hogy nem derült ki, hogy a letöbb rólam szóló rosszindulatú pletyka és fúrás tőle indult.
Úgy vettem észre, az ilyen emberek megérzik, ha te nem vagy hajlandó részt venni a pletykálásban, a munkádra koncentrálsz inkább és kiráz a hideg a munkahelyi intrikáktól és könyökléstől, vagyis rendes vagy, ahogy te mondtad "jókislány". Ezt egy ilyen ember röhögve kihasználja, hatalmas a támadási felület és abban a tudatban teheti, hogy nagyobb visszavágásnak elég kicsi az esélye.
Sajnos pontos megoldást nem tudok a helyzetre, mivel önmagunkból kellene kivetkőzni, hogy ezt megfelelően tudjuk kezelni, mindenesetre ha a legkisebb jelét tapasztalod ilyesminek, akkor nem figyelmeztetéssel kell kezdeni, hanem valamilyen módon meg kell mutatni, hogy te sem riadsz vissza a "piszkos" eszközöktől és jobban teszi, ha leszáll rólad, mert ő húzza a rövidebbet. Az ilyen nyalis, fúrós emberek gyávák és abban élik ki magukat, hogy az általuk gyengébbeknek ítélt embereken élősködnek, őket tapossák. Szóval szerintem ha látják, hogy semmi jóra nem számíthatnak, akkor inkább keresnek valaki mást. Mindig résen kell lenni. :) Ennél jobb ötletem nincs.:)
Kedves utolsó válaszoló!
Én is ebben a problémában szenvedek, de egyszerűen nem tudom "demonstrálni", hogy én se rettenek vissza a piszkos eszközöktől, mert csak kiröhögnek. Nem tudnál néhány példát mondani?
Sziasztok! Mit mondjak "jo" latni, hogy masok is hasonloakon mentek keresztul, mint en.
Ami erdekes, hogy en nem vagyok nyamnyila ember. Valojaban eros ember vagyok, viszont a gyengesegem, hogy nem jopofizok. Ezert kimaradok a dolgokbol igy meg se tudom vedeni magam.
Hogy hol rontottam el, nem tudom, azt viszont tudom, hosszas utanajaras utan, hogy helyesen tettem, hogy szoltam a fonokomnek -aki viszont nyamnyila, s nem volt jo vezeto.
Masreszrol, ha mar nem jottem volna el, akkor azt is tudom, hogy ragalmazasert es hitelrontasert lehet perelni..
De hogy az ilyen illetot konkretan hogyan kellene megallitani, azt nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!