Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Állásinterjú után próbanap?

Állásinterjú után próbanap?

Figyelt kérdés
Mennyire tartjátok igazságosnak a próbanapokat? Van egy interjú és másnap próbanapra hívják be az embert, de nem biztos, hogy még felveszik. A munkanélkülinek persze ezért a napért nem fizetnek, inkább ő fizeti saját útiköltségét, étkeztetését. Szerintem nem igazságos.

2012. okt. 15. 13:35
 1/9 Makacs Kun válasza:
100%

Jól érzed, nem igazságos. Remélem csak, hogy jogtalan is. Sajnos ebben nem lehetek biztos, hazánkban a kapitalistáknak nevezett morális debilek érdekében alkotják a törvényeket.

Igazságtalan és erkölcstelen, mert kis szervezéssel megoldható volna így az, hogy az év minden munkanapján ingyenesen dolgozó "próbanapos" dolgozzon egy-egy pozícióban.

2012. okt. 15. 13:52
 2/9 A kérdező kommentje:

Egyszer már megszívtam, hházalós ügynöki munkával. Reggel 8 tól 5 ig a városban járkáltunk esőben és viharban. Aztán én mondtam vissza a munkát.

Ha legközelebb ilyenbe futok bele, hogy próbanap, akkor utasítsam el?

2012. okt. 15. 14:10
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Elutasítani nem kell, csak nem szabad szerződés nélkül elkezdeni dolgozni, ha nincs szerződés, akkor úgyis átvertek volna.
2012. okt. 15. 14:42
 4/9 A kérdező kommentje:

Szóval ha behívnak próbanapra mondjam azt, hogy szerződést nyújtsanak előbb?

Mondjuk interjú utáni napon akarnak próbanapra tenni.

2012. okt. 15. 15:00
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Leírom a tapasztalataimat:

Könyvelőként keresek állást, ugyanis szeretnék munkahelyet váltani. Pár hónappal ezelőtt az egyik könyvelőirodában jártam állásinterjún, ami után 2-3 nappal közölték, hogy szeretnék ha bemennék próbanapra.

Természetesen igent mondtam! 9-12 óráig tartott a próbanap, PRÓBA kft néven futott az a cég, ahová kellett könyvelni, lényegében nem számlák, hanem feladatsor alapján.

Könyvelőként nem vagyok hülye, de természetes dolog volt, hogy nem a napi munkát végeztették el velem, csupán kíváncsiak voltak arra, hogy milyen gyorsan dolgozom, mennyire vagyok érdeklődö stb....

Sajnos (inkább kevésbé sajnos), de nem nyertem felvételt!

Viszont hallottam szomorú eseteket is a próbanappal kapcsolatban, legfőképpen a fizikai munkára jelentkezőknél, ahol a napi munkát végeztették el. Pl. árurakodó, zöldséges...

2012. okt. 15. 16:25
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekem egy munkahelyemen a felvételi után úgy ajánlották fel a próbanapot, hogy ha gondolom jöjjek be és nézzem meg, hogy megy a munka, hogy én is eldönthessem megfelel-e nekem a hely. De valóban sok az átverés ezzel, mondjuk én eddig főleg a vendéglátóiparból hallottam ilyen történeteket.

Mindenesetre én a helyedben elfogadnám, de ha ott úgy fogadnak, hogy nincs semmi ismerkedés, körbevezetés stb, csak egyből kezdjél neki a munkának, akkor gyanakodnék, hogy csak arra az egy fizetetlen napra vagyok hivatalos és lelépnék.

2012. okt. 15. 19:47
 7/9 A kérdező kommentje:
Most úgy volt az interjú, hogy információadás után, egyből telefonálgatni kellett és ha szerződést kötöttél, ki sem fizettek volna + 1 ingyenes általuk megbeszélt próbanap.....
2012. okt. 16. 14:49
 8/9 Makacs Kun válasza:
100%
Egyébként ha próbanap, ha nem, az elvégzett munkát ki kell fizetni. Szerintem a jog nem is ismer ingyenes próbanapot. Van a - most már hat hónapban maximált - próbaidő, de arra is fizetés jár.
2012. okt. 16. 17:09
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Erre előre felkészülni és előre megszerezni a bizonyítékokat majd feljelenteni.Ezt senki ne tűrje el mert nekünk se ad senki semmit ingyen.Ilyen törvényileg nincs hogy nem fizeti ki minden munkáért pénz jár.Én ezt már vérlázítónak tartom amit ezek maguknak megengednek ez addig megy így még közösen fel nem lépünk ellene.

Ausztriában pl ezt rendszeresen eljátszzák 5 helyen voltam próbamunkán ebből mind az 5 ezt eljátszotta.Ebből amikor reklamáltam ott helyben 1 kifizette mindjárt.2db nál a trükk az volt hogy hogy adjam meg a bankártyám adatait majd utalják a pénzt.2db másik helynél csak négy órát dolgoztam nem is reklamáltam utólag se mert nagyon kelett a munka.Eggyet fel is jelentettem a válasz az volt hogy jött egy levél a cégtől hogy én ott nem is dolgoztam az adott időpontban.

A megoldás egyszerű a telefonbeszélgetést rögzíteni kell és előre letisztázni mennyit kapok az adott időpontra a próbanapra.A dokumentumokról fényképeket kell készíteni.A személyes beszélgetéseket a telefonra fel kell venni.Ma már aki megy probamunkára főleg Ausztriában de itt Magyarországon is erre számítson.Előre már erre gyakorlatilag azt lehet mondani hogy úgy lehet nekiindulni hogy elfogják játszani.Én amikor állást keresek alapból minden idegen számról érkező hívást rögzitek.Ezt azért merik ilyen pofátlanul megcsinálni mert ez megvan nekik engedve csak a gázcsap nincs.Ezeket mind dokumentálni,feljelenteni sőt ezekről én tudnék már egy szép dokumentumfilmet felrakni a youtubera és ott tartok már lassan hogy készítek is egyet.Ezeknek van szép büntetési tétele tehát nyomás feljelentgetni mert ez már tűrhetetlen amit ezek megengednek maguknak.

2015. febr. 20. 17:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!