Accounts Payable Accountant (bejövő számlák könyvelése - cseh/szlovák nyelv) pozícióban kezdek nemsokára dolgozni kezdőként. Milyen könyvet vagy felkészülési módot javasoltok erre az állásra?
Segítségét kérném azoknak akik már dolgoztak ebben a pozícióban SSC-nél és kezdőként kezdték ezt a pályát. Hogyan készültetek fel rá? Vannak esetleg jó könyvek könyveléssel kapcsolatban, amit tudtok ajánlani? Nem dolgoztam még ebben a pozícióban és míg nem kezdek el dolgozni, szeretnék tanulni, hogy ne érjenek nagy meglepetések.
Köszönöm!
Én dolgoztam ilyen helyen, kezdőként, nulla számviteles tapasztalattal. De nem is kell hidd el. Ezek a nagy cégek teljesen máshogy könyvelnek, mint ahogy a számviteli tanfolyamon tanították.
Mert ha te AP-s vagy, akkor az ugye szállítói számlakönyvelés.
Ami magyaroknál nagyjából úgy néz ki, hogy T: valami költség, amit vettek (anyag, áru, benzin, stb.) K: 4541 (a szállító), illetve a 466, ha áfás.
Nos, én is shared centerben dolgoztam, semmi ilyesmi nem volt. Sőt, neked a számlaszámokat nem is kell tudnod, mert azt majd ott megmondják neked.
Nálunk ehelyett valami iszonyú hosszó számsor volt, pl. kezdve a gyár számával, aztán az osztállyal, aztán jött a számlaszám, költségtípus, stb. Ezt fejben tartani eleve képtelenség, majd kapsz hozzá egy táblázatot.
Ami miatt rossz ez a meló, szerintem az, hogy borzasztóan monoton. Napi több száz számlát kellett bevinni, szinte ugyanarra a számsorra, egy-két hónap után nagyon nehéz bírni, ezért is van az, hogy az AP-n elég nagy a fluktuáció.
Nálunk minden hónap végén volt zárás, ami elég sokáig tartott, pláne, hogy mindenki ilyenkor könyvelt a legtöbbet, és gyakran összeomlott a rendszer, emiatt volt, hogy hajnali 4-ig ott ültünk. Mert a Helpdesk indiai volt, és ők meg nincsenek éppen a topon.
Ha mégis nagyon készülni akarsz, akkor javaslom, hogy az Excel tudásodat frissítsd. Mert az egyeztetést elég könnyen meg lehet csinálni, ha írsz rá egy Excel makrót, ellenben ha kézzel csinálod, az halálos. De azért azt is meg szokták ám mutatni, már ha a főnök egyáltalán ért hozzá, mert nálunk nem mindegyik tudta.
Na, meg gondolom ők is tudják, hogy kezdő vagy, szóval nem fogják azt várni, hogy te majd mindent tudsz fejből könyvelni.
Még esetleg annyi, hogy keress rá a neten arra, hogy tartozik-követel.
Ilyen ritka nyelveknél fel szoktak venni bárkit, aki nem ért a számvitelhez, csak beszélje a nyelvet. Ellenben ott szoktak lefordulni a székről, ha még ezzel sincs az illető tisztában. Ha megérted, hogy mikor tartozik, és mikor követel, akkor nem lesz vele gondod, mert a számokat úgyis megadják. És gratulálok az álláshoz. Pest?
Én is ilyet keresek most, de sajna vidéken, itt nem nagyon van ilyen állás most.
Köszönöm segítségedet!
Írtam Neked privátba!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!