Miért nem alkalmazzák a gyakornokokat?
Első éves vagyok műszaki főiskolán,van már szakképesítésem, egyéb képzettségeim. Bár csak gólya volnék, de rég óta tervezem, hogy letöltöm vhol a kötelező szakmai gyakorlatot. Számos cégnél érdeklődtem, de egyik sem hajlandó alkalmazni, 2-3 hónapra csak miután lediplomáztam. Találtam egy céget, ahol az én mérnöki karomhoz kapcsolódó címszóval lehetne megpályázni egy gyakornoki pozíciót. Mint utólag az állásinterjún kiderült, megrendelések lebonyolításáról, statisztika készítésről lenne szó.
- Kérdem én ez is mérnöki feladat volna?
Az interjún arról is szó esett, h. napi 4 órába lennék bejelentve, 8-at dolgoznék le és a többi zsebbe menne, mert h. az nekik nem lenne jó ha 8-at kéne kifizetni...(BR. 50k ft + NET.20k ft)
Mit gondoltok erről?
Őszintén? Én azt gondolom, hogy ha pénzt akarsz keresni, ne gyakornoki munkára menj, hanem rendes állást keress. A gyakornoki munkákért a legtöbb helyen nem is fizetnek és még így is sorbaállás van a helyekért.
Én is a gyakornoki munkámat töltöm a nem bejelentett munkahelyemen... Sajnos ez a való világ! Lehet nagyképűsködni, hogy én ezt a melót nem csinálom, mert nem ezért tanultam x évet, vagy hogy ha nem jelent be, akkor viszontlátásra, csak akkor vajon miből fizetem be a számláimat?
Keress egy munkahelyet, majd ha találtál, kérd meg őket pár hónap múlva, hogy igazolják le a gyakorlatodat. Persze, könnyű ezt mondani... Én is majdnem egy évig kerestem munkát... Kitartás!
Szerintem még várj ezzel egy vagy két évet. A szakmai gyakot eleve csak X mennyiségű kredit után engedik sok helyen felvenni, és nem fogják elfogadni, ha te hozol egy három évvel ezelőtti igazolást, hogy te már letöltötted. Azért is fölösleges, mert nálunk a szakmai gyakorlatodon végrehajtott feladatból írod a szakdolgozatod. (szintén mérnök) Te, mint elsős, akinek még csak az alapozó tárgyaid mentek le, még fogalmad sincs.
Vagy keress rendes melót, vagy menj el diákmunkára.
Én most vagyok a kötelező gyakomon, ingyen és bérmentve, mivel így is alig találtam céget, aki alkalmazna. Nem azért, mert nem szeretnének mérnök gyakornokot, hanem mert olyan spec területem van, amihez úgy kell összefogdosni a cégeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!