Ha én külföldön akarok film rendező lenni mit kell tanulnom?
amatőr filmeket rendeztem, de csak barátokkal, iskla szinten tanárokkal iskolatársakkal, de nem tesszük közzé, a műveket, a suliban már 2 filmemet is levetítették az egész sulinak. Korábban készítettem rövidfilmeket öcsémmel mobillal. Persze a sulis projektekhez már kaptam kölcsön cégtől kamerát.
Gondolom mindenki valahol elkezdte és nem startból Oscar díjat kapott.
belőled sohasem lesz filmrendező
erre a szakra mindenhol óriási a túljelentkezés
a műveltség meg alap, film, művészettörténet, irodalom, zene, történelem, ...
13-hoz kiegészítés: És eléggé belterjes is. Nem a protekcióra gondolok, hanem arra, hogy eleve helyzeti előnyben van az, akinek a szülei is a filmből élnek. A tehetség nem garancia, de mire felnő, már sokat tapasztalt, látott, ismeri ezt a világot. Nyilván a műveltebb is.
Minden szakmában többé-kevésbé így van ez, de amíg villamosvezetőből sok kell, rendezőből kevés, amennyire szükség van, az kinevelődik a rokonságból.
Kultúrát tanulj barátom, legelsősorban, ahogy itt már többen is próbálták rá felhívni becses figyelmedet. Tudod a filmművészet, ahogy neve is mutatja, művészet, a filmrendező (így egyben) pedig ennél fogva művész. Tehát megártani nem fog a karrierednek, ha picivel több könyvet veszel le a polcról, és nem azért, hogy az asztal lába alá tedd.
De hogy rendes választ is kapj, tessék: keresd a "Director", esetleg a "Filmmaking" fedőnevű képzéseket a "Film School" fedőnevű helyeken. Mert ugye az angol az menni fog.
Szervusz!
Általánosságban külföldről nem tudok nyilatkozni, de abban tudok segíteni, hogy mi kell ahhoz, hogy Amerikában tanulhass filmezést, én ott végeztem.
Első lépésben azt kell elmondjam, hogy az amerikai egyetemi rendszer gyökeresen különbözik a magyartól. Ennek a legelső megnyilvánulása, hogy nem eleve szakokra veszik fel az embert, hanem először felvesznek aztán eldöntöd mit akarsz tanulni. Ergó egy fia percnyit nem kell filmezésről tudnod, hogy bekerülj. Ellenben ha Amerikába akarsz felvételizni akkor le kell majd tenned 3 vizsgát amit a bizonyítványod mellé fognak kérni: Egy TOEFL azat Test of English as a Foreign Language vizsgát, egy vagy két SAT II és egy SAT I vizsgát. Az első egy angol nyelv vizsga. Azt mondod jó az angolod, de ha nem két tannyelvűn tanulsz akkor ennek ellenére gyúrjál még rá pluszban. Jó előre jelentkezz majd rá, mert hamar elfogynak a helyek és 4-5 még egy stabil weboldaluk sem volt. A SAT II-es vizsga tantárgyi vizsga, a tárgyakat ha jól emlékszem te választod. A SAT I egy érvelési és értelmezési teszt. Ezeknek az eredményeit kell majd az érettségi eredményeiddel vagy azok becslésével és egy iskolai tanácsadó ajánlásával elküldeni az egyetemnek.
Egyetem keresés szempontjából bármilyen hely jó lesz ahol felajánlanak "Film" vagy "Cinema" majort. A major az kábé egyenlő egy magyar egyetem szakával. Viszont javaslom, hogy szánj rá némi időt, hogy olyan egyetemet találj, ahol nem csak van ilyen szak, de maga a szak jó hírnevű. Ha sikerül bekerülnöd a University of California Los Angeles, a University of Southern California vagy a California Institute of Arts egyetemek egyikére akkor a főnyereményt ütötted meg. Én nem tudtem mit kell keresni ezért egy ohioi liberal arts egyetemen kötöttem ki ahol olyannyira kevéssé tanították a filmezést, hogy mellette még egy számtech szakot is volt időm elvégezni, szóval nem mindegy hol kötsz ki.
Ha nem piszok gazdagok a szüleid akkor mindenképp keress rá, hogy milyen ösztöndíjakat lehet kapni, mert Amerikában minden egyetem drága.
Ha már kikerültél akkor az első naptól kezdve próbálj a diáktársaid forgatásaira bekerülni akármilyen pozícióba. Az alsóbb évesek remek mikrofonos emberek szoktak lenni, aspirálj erre.
Remélem tudtam segíteni. Ha nem Amerikát tervezed, akkor bocs, hogy raboltam az idődet. Ha még van kérdésed akár ezzel akár filmezéssel kapcsolatban akkor a zoliking@freemail.hu címen megtalálsz.
Sok sikert,
zoliking
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!