Melyek azok a szakmák, hivatások amivel 45-50 évesen már elmentek/elmennek nyugdíjba? Nem kitolás ez?
A korkedvezményes nyugdíj rendszerét két megfontolásból alakították ki valamikor.
Az egyik az olyan munkakörökre vonatkozik, mely fokozott igénybevétellel jár. Ez lehet testi vagy lelki is. Ide sorolható pl. a bányász, kohász, mentős járművezető, de a balerina és a színész is.
A másik csoportba azok a foglalkozások tartoznak, amelyek önmagukban nem elég vonzóak. Pl. a katonatisztek békeidőben nem mennek tönkre, de hogyan lehet vonzóvá tenni egy fiatalnak, hogy ne polgári főiskolára vagy egyetemre menjen, hanem katonaira, ha a fizetés kevesebb, mint amennyit civilként elérhet, gyakran költöznie kell, s nem ő szabja meg mikor és hová. Ezt próbálták ellensúlyozni a korai nyugdíjazással.
Apám 42 évesen ment nyugdíjba hivatásos katonaként. A nyugdíját most megadóztatták a kormány törekvéseinek köszönhetően így 150 000-et kap plusz biztonsági őrködik havi 100-110 ezerért immáron hivatalosan, mivel már nem számít nyugdíjasnak, hisz SZJA-t fizet abból a "segélynek" nevezett valamiből ami korábban a nyugdíja volt.
A lehetőség mindenki előtt nyitva állt anno. Ő is bejárt heti ötször 8 órára dolgozni, gyakran éjszakai szolgálatot is vállalt, vállalta hogy bármikor behívhatják a munkahelyére stb. És ő maga sem gondolta hogy ilyen hamar sikerülni fog nyugdíjba vonulnia, de bezárták a laktanyát ahol dolgozott (szintén az akkori kormány miatt) és valahogy elintézte.
Utólag senkinek semmi joga lehurrogni valakit azért mert hozott egy jó döntést évtizedekkel ezelőtt és most profitál belőle. Miért lenne kitolás?
Igen, korai is. Azért a tiszteket nem kell sajnálni. Akik most 45 évesen mentek nyugdíjba, azok nem jártak kint a fronton. Ők nem is kerestek rosszul, és általában szolgálati lakás is járt nekik.
Most, hogy mindezek megszűntek, kíváncsi vagyok ki akar majd katona lenni.
Lényegében jókor kellett jó helyen lenni :)
Hát most nem hiszem hogy sokan szeretnének...
„Most, hogy mindezek megszűntek, kíváncsi vagyok ki akar majd katona lenni.”
Amikor a törvényt hozták, akkor nem érhettek el olyan jövedelmet, mint a hasonló képesítésű civilek. Ezzel a kedvezménnyel csalták a seregbe az embereket.
Nem tudom éppen hogy áll ez az új nyugdíjazási rendszer, de véleményem szerint ezt sem lehet jól megítélni. Nem mindegy, hogy pl rendőrtiszt-e az illető és ebből adódóan mást se csinál mint napi 8 órában azon gondolkozik hogy jobb vagy bal kézzel verje e f**át vagy pedig járőr 12 órában a hülyékkel és közveszélyesekkel foglalkozik-e. Magamból kiindulva a tiszthelyetteseknek járna a kedvezmény, a párom is rendőr. Amiket mesél... van amikor már 8kor végezne este és még fél 11kor nem tudom hol van mert balhé van egy-két háznál és a tomboló hülyék nekimennek.
Szóval tiszteknek nem adnék korai nyugdíjazást, járőröknek és hasonlóknak már azért jobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!