Igaz, hogy Svájcban 1millió forint-nak megfelelő összeg a minimálbér? és 1 millióbol mennyit lehetne tisztán hazahozni?
Talán az átlagfizetésre gondol a kedves kérdező.
Svájcban nem szeretik a jöttmenteket, ami érthető.
Na jó, akkor kifejtem.
Először is, miután nem EU-tag, így munkavállalási és tartózkodási engedély kell, amit nem osztogatnak csak úgy. Feketemunka konkrétan nincs, nem érné meg senkinek, akkora büntetést kap érte mindkét fél.
Tehát az átlagfizetés, mondjuk egy eladóé, vagy pincéré, 5000chf. Ebből minimum egy ezres az albérlet (kantonfüggő), minimum 1000-1500 a kaja (szintén kantonfüggő) van kötelező egészségügyi biztosítás, ami változó, az enyém éppen 500chf/hó extrák nélkül. Van éves városi adó, ami nálunk egy ezres/hó. Nos, máris 3500-4000 franknál tartunk, és még egyszer hangsúlyoznám, ezek csak a legszükségesebb kiadások, azok is "alaphangon".
Továbbá májusban szigorították a külföldi munkavállalók számát, illetve még az ilyen "szemét" munkákhoz is minimum 2 de inkább 4 nyelv ismerete szükséges. Jól fontold meg, hogy megéri-e..
Aki ilyen kérdést feltesz, az valószínűleg egy 15 éves gyerek, akinek fingja sincs a világról, csak azt látja, hogy anyucinak meg apucinak nincs pénze, és valamit csinálni kéne.
Hosszú szopósorozat után fog majd rájönni, hogy egyelőre semmit se tud. Meg ilyen tájékozottsággal később se.
De a kérdezőnek úgysincs használható szakképzettsége, hiszen ha lenne, akkor nem itt kérdezősködne. Százötvenezredik söprögető-mosogató segédmunkásra meg nincs szükségük a svájciaknak, ha jól sejtem.
Sokszor én szégyellem magam az ilyen szerencsevadászok helyett, akik némi pénzért feladják az itthoni életüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!